Singer: Koruna dovoluje ČNB ponechat úroky na stejné úrovni

Vídeň - Podle guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera dává současný směnný kurz české koruny centrální bance prostor, aby mohla ještě chvíli nechat základní úrokové sazby beze změny. Singer se dnes takto vyjádřil v rozhovoru pro agenturu. Česká centrální banka drží základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, od počátku předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

„Současný směnný kurz (koruny) nám umožňuje ještě chvíli neměnit sazby,“ prohlásil na konferenci ve Vídni šéf ČNB. Už po prosincovém zasedání měnového výboru banky Singer uvedl, že výbor si umí představit pohyb oběma směry, i když v té době spíše nahoru. Nemusí to ale být brzy, dodal.

Singer: O možném rozpadu eurozóny mluvíme, ale zatím nechystáme velký plán

Zároveň Singer dodal, že ČNB uvažuje o důsledcích možného rozpadu eurozóny, avšak vzhledem ke kapitálu země a její pozici v zahraničním obchodu zatím není potřeba vytvářet „velký plán“. I tak ale očekává, že česká ekonomika vykáže letos růst kolem nuly. Jediným povzbudivým faktorem je, že firmy i nadále dostávají nové objednávky, myslí si.

Podle agentury Reuters dnes tříměsíční klouzavý průměr kurzu koruny činil 25,518 za euro. Byl tak pod očekáváním centrální banky pro první čtvrtletí. Banka počítá s průměrným kurzem 23,7 koruny za společnou evropskou měnu.

Euro
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo