Brazilský Embraer chce bojovat o americké zakázky

Brasília - Brazilský Embraer, světová trojka na trhu s letadly, má být příštím dodavatelem letounů pro americké jednotky Air Force v Afghanistánu. Zakázku za miliardu dolarů ale napadl konkurenční Hawker Beechcraft. Embraer je připraven svůj prostor ve vzduchu obhájit.

Klacky pod nohama Brazilců se objevily ihned, jakmile společnost vstoupila na americkou scénu. Kansaský Hawker Beechcraft dal prosincovou smlouvu Air Force s Embraerem k soudu, protože jeho vlastní model byl bez udání důvodu vyloučen ze soutěže. Embraer si ale věří a uchází se o další tři dodávky pro americkou armádu.

"Nemůžeme odmítnout šanci, kterou teď máme. Víme, že se svými letouny můžeme konkurovat i na vyspělých trzích. Pro nás je tohle příležitost, která nám může otevřít dveře na trhy v Evropě a Spojených státech, říká Luiz Carlos Aquiar ze společnosti Embraer.

Embraeru se daří

Zisky Embraeru z výroby bojových letounů stouply za posledních pět let z pěti na čtrnáct procent z celkového objemu. Vedle toho ale stihne prodat stovky soukromých letadel pro 30 až 120 osob, které si pronajímají hlavně korporace. Kvůli loňskému zemětřesení v Japonsku, kde do nich vyrábí některé součástky, měla na čas problémy s dodávkami. Její pozici na trhu to ale neohrozí.

Airbus a Boeing budou pořád ještě v další době vůdčími firmami v téhle oblasti. Ale ty další firmy, třeba jako je právě Embraer, můžou docela dobře vyplnit některá místečka na trhu a může se velmi dobře uplatnit. Rozhodně si myslím, že mají budoucnost, říká Daniel Hanus, vedoucí Ústavu letectví ČVUT.

Neotřesitelnou jedničkou na obloze je ale pro letošní rok právě evropský Airbus. Loni dodal odběratelům více než 530 letounů, což by byl nárůst o více než čtyři procenta. Pro rok 2012 už má sjednáno 1419 zakázek. Boeing zůstal pozadu, nasmlouval jen 805 letadel.

Embraeru se daří (zdroj: ČT24)
Vydáno pod