Snahu poslat další peníze do MMF zatím podpořila jen EU

Mexiko - Snahu zvýšit objem finančních zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF) o dalších minimálně 500 miliard dolarů (asi deset bilionů korun) zatím jednoznačně podpořila jen Evropská unie. Ostatní země většinou jen zvažují, zda Evropu nedonutit k příslibu dalších úsporných opatření, než bude možné poskytnout fondu další peníze. MMF chce nové zdroje hlavně na boj s dopady evropské dluhové krize.

V mexické metropoli dnes jednali představitelé skupiny největších světových ekonomik G20. Jedním z hlavních témat jejich první letošní schůzky byla mimo jiné otázka zvýšení zdrojů MMF. Evropská komise sice ostatní země vyzvala, aby ji podpořily, asijské státy se ale většinou přidaly na stranu severoamerických zemí.

Japonsko je připraveno ke zvýšení zdrojů MMF přispět, nejprve chce ale vidět, že Evropa dělá maximum pro zastavení postupu dluhové krize. Čína pouze uvedla, že MMF by se mohl na pomoc zemí G20 spolehnout, sama za sebe ale žádnou pomoc neslíbila. Chladná reakce asijských zemí přichází po ještě chladnějších reakcích ze Severní Ameriky, především ze Spojených států, které mají podobné problémy se zadlužením jako eurozóna a od finanční krize let 2008 a 2009 nemají volných peněz nazbyt.  

Rozhodnutí se odkládá

Činitelé jednající v Mexiku nijak nenaznačili, jak se rozhodnou. „Kéž bych tak věděl,“ poznamenal jeden z delegátů, jehož citovala agentura Reuters. MMF tento týden sdělil, že potřebuje dalších 500 miliard dolarů na zmírnění dopadů finanční krize. Další peníze potřebuje k tomu, aby mohl poskytnout nové úvěry až za bilion dolarů (zhruba 20 bilionů korun) zemím, které se ocitly v největších problémech. MMF si přitom o půl bilionu dolarů řekl už před dvěma lety, kdy se chtěl zaměřit na zmírnění dopadů tehdejší finanční krize. Z tehdejšího objemu už fond větší část peněz použil.