Rusko hlásí rekordní těžbu ropy

Moskva – Ruské ministerstvo energetiky předpokládá, že těžba ropy v Rusku v letošním roce stoupne o procento na nové rekordní maximum, protože pokles produkce na tradičních ropných polích bude kompenzován nárůstem těžby na nových nalezištích. Uvedl to o víkendu náměstek ministra energetiky Sergej Kudrjašov.

V loňském roce se těžba ropy v Rusku zvýšila o 1,2 procenta na nové postsovětské maximum 10,27 milionu barelů denně, tedy celkem 511 milionů tun. Tempo růstu nicméně zpomalilo z 2,2 procenta v roce 2010. V příštích deseti letech hodlá Rusko těžbu ropy držet na úrovni kolem 510 milionů tun ročně. U exportu ropy letos očekává stagnaci na 250 milionech tun, napsala agentura Reuters.

Rosněft
Zdroj: ČT24

Těžba ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje přední zdroj příjmů ruské státní pokladny. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tento týden snížila odhad růstu celosvětové poptávky po ropě pro letošní rok o 220 tisíc barelů denně na 1,1 milionu barelů denně. Své rozhodnutí odůvodnila mírným zimním počasím na severní polokouli a zvyšující se pravděpodobností prudkého zpomalení ekonomického růstu.