Řecko chce dohodu o výměně dluhu do půlky února

Atény – Řecko chce soukromým věřitelům předložit konečnou nabídku o výměně dluhu do 13. února. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na úředníka ministerstva financí. Dohoda je nutná pro získání druhého balíku finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

„Intenzivní konzultace se soukromým sektorem budou pokračovat s cílem předložit oficiální nabídku do 13. února,“ řekl úředník, který nechtěl být jmenován. Rozhovory mezi Aténami a soukromými investory se přitom natahují; věřitelé už oznámili, že nechtějí při odpisu překročit hranici padesáti procent, aby byla dohoda z jejich strany ještě přijatelná. Řecká vláda chce ale vyjednat víc, cílem jednání je odepsat kolem 65 až 70 procent řeckých dluhů. Pokud by zkrachovala, hrozil by Řecku bankrot.

Do 20. března musí být jasno stůj co stůj

Dohoda o odpuštění části dluhů řecké ekonomice byla téměř uzavřena už v pátek, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Německo ale poté nečekaně prohlásily, že 50procentní odepsání dluhopisů nestačí. Němci totiž nechtějí, aby řecké dluhy musely v budoucnosti odpouštět také evropské státy a Evropská centrální banka. Tato evropská instituce vlastní řecké dluhopisy v hodnotě 55 miliard eur.

Řecko nemá na další jednání moc času. Už 20. března má totiž splatit část státního dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur (367 miliard Kč). Už nyní je jasné, že na to nebude mít peníze. Do té doby tak už musí mít zajištěný druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), který si země loni v říjnu dohodla s eurozónou a MMF. Ten ale počítá právě s dobrovolným zapojením soukromého sektoru.

Vyjednavač soukromých věřitelů: Jsme na křižovatce

Pozornost se soustřeďuje také na dnešní zasedání ministrů financí eurozóny a na to, jak budou postup jednání o výměně dluhopisů hodnotit členské země EU a MMF. „Teď je to opravdu otázka toho, jak budou na náš návrh reagovat oficiální struktury EU a samozřejmě MMF,“ prohlásil hlavní vyjednavač soukromých věřitelů Charles Dallar v řecké televizi Antenna TV. „Jsme na křižovatce. Ale zachovávám si stále docela optimismus,“ dodal.

MMF trvá na tom, že jakákoli dohoda musí snížit řecký státní dluh do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu z nynějších 160 procent, jak se dohodla EU na říjnovém summitu. Fond rovněž vyzval soukromé věřitele a země EU, aby vyvinuli více snahy zohlednit skutečnost, že ekonomické vyhlídky Řecka se mezitím dál zhoršily.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)

Za soukromé věřitele, kteří drží 70 miliard eur řeckého dluhu, vedou jednání zástupci Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), skupiny bank a dalších finančních institucí, které tvoří drtivou většinu soukromých věřitelů. Kromě soukromníků velké množství řeckých dluhopisů vlastní také řecké banky a penzijní pojišťovny, 40 miliard eur řeckého dluhu mají evropské banky.