Paneláky se zase budou opravovat se státní podporou

Praha - Vláda přiklepla Státnímu fondu rozvoje bydlení miliardu korun na podporu oprav bytových domů. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS) po dnešním zasedání kabinetu. Program Nový panel fondu bydlení tak díky tomu začně už v pondělí přijímat žádosti o dotace. Od loňska bylo přijímání žádostí kvůli nedostatku peněz pozastaveno. Miliarda by měla stačit na renovaci více než 28 tisíc bytů.

Návrh ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského projednali ekonomičtí ministři v polovině února. Po schválení vládou musí návrh ještě uspět ve sněmovně v podobě usnesení. Fond rozvoje bydlení chce ale zahájit příjem žádostí o dotace už v pondělí.

„Už dnes lze očekávat, že Poslanecká sněmovna novelu schválí, protože to je vládní návrh,“ řekl k tomu náměstek pro územní a bytovou politiku ministerstva Miroslav Kalous. „Podmínkou udělení dotace je smlouva s dodavatelem. Dodavatel na druhou stranu nesmí zahájit stavbu. To je trošičku komplikace, proto předcházíme rozhodnutí sněmovny,“ vysvětlil.

Dotace státní rozpočet nezatíží, pomůže mu

Ministerstvo ve prospěch programu argumentuje jeho ekonomickou výhodností. Jedna miliarda korun vložená na modernizace a zateplování bytových domů prý v dalších letech přinese do státního rozpočtu 1,5 miliardy korun na daních. Stejná investovaná částka do programu znamená zajištění zhruba deseti tisíc pracovních míst.

Prostředky, které vláda na obnovu bytových domů uvolnila, navíc fakticky v rozpočtu fondu rozvoje bydlení jsou. Fond je pouze nesměl z důvodů úspor použít.

Předloni stát dotoval úroky z úvěrů na revitalizaci panelových domů částkou 2,6 miliardy korun. V roce 2010 to byla miliarda korun, kterou stačili žadatelé vyčerpat do loňského srpna. Pak se příjem žádostí kvůli nedostatku prostředků zastavil. Program původně poskytoval ještě pod názvem Panel úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů. Od roku 2009 z něj ale můžou peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů.