Developer ECM zmírnil na podzim ztrátu na 1,2 miliardy

Praha - Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) měla ve třetím čtvrtletí loňského roku ztrátu 48 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun). Vyplývá to z jejího dnešního oznámení. O rok dříve přitom činila ztráta ECM 62,3 milionu eur (kolem 1,6 miliardy korun) a společnosti, která je od loňska v úpadku, se tak podařilo ztráty zmírnit.

Celkový kapitál ECM se ve třetím čtvrtletí 2011 propadl do záporných 120 milionů eur, tedy asi na tři miliardy korun. V závěru roku 2010 činila záporná hodnota kapitálu 72,8 milionu eur (přibližně 1,8 miliardy korun). Úhrnná aktiva ECM klesla od ledna 2011 do loňského podniku o 24 procent na 119 milionu eur (zhruba tři miliardy korun). Příčinou je přecenění hodnoty projektů a úbytek peněz ve firemní pokladně.

Věřitelé přihlásili pohledávky za 9,5 miliardy

Insolvenční řízení s ECM trvá od jara 2011. Od července byla ECM v konkurzu, Vrchní soud v Praze však rozhodnutí o konkurzu v říjnu kvůli procesním chybám zrušil. Opakovaná schůze věřitelů v listopadu o způsobu řešení úpadku developera nerozhodla, od té doby se čeká na výrok soudu. Lhůta pro jeho rozhodnutí není. V insolvenčním řízení s ECM přihlásili věřitelé pohledávky za 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce Ivo Hala z toho ale uznal jen pohledávky za 2,2 miliardy korun.

Reorganizaci kromě předsedy představenstva a generálního ředitele ECM Milana Janků jako způsob řešení dluhů předložila společnost Astin Capital Management, která zastupuje část držitelů dluhopisů. V insolvenčním řízení s ECM přihlásila vůbec největší pohledávku kolem tří miliard korun. Insolvenční správce Hala ale nárok Astin Capital neuznal.

ECM je známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků.