Czech Coal přišla na skryté obchody uvnitř firmy

Most – Firmu Czech Coal podle dnešního prohlášení připravili její zaměstnanci podvody o minimálně 100 milionů korun. K úniku mělo údajně docházet v prodejním odboru, který poskytoval uhlí jiným obchodníkům bez vědomí managementu a záměrně pod cenou. Podle mluvčí Gabriely Benešové se přišlo na peněžní manipulace během vyšetřování uvnitř firmy. Czech Coal se chystá podat trestní oznámení.

Spekuluje se o tom, že zaměstnanci dodali do některých společností víc uhlí, než měli. Peníze za to, co dovezli navíc, si měli údajně rozdělovat mezi sebe. V současnosti se hnědé uhlí, které je určené pro domácnosti, prodává nejčastěji za cenu 40 až 80 korun za kilojoul.

Podvody s prodejem uhlí byly podle Czech Coalu dlouhodobější, zaměstnanci uhlí prodávali skrytě a hluboko pod cenou. Závěry kontroly hovoří o tom, že nakupující firmy byly přes příbuzenské vztahy napojené na některé pracovníky prodejního odboru. „Vzhledem k vzniklé situaci bude okamžitě zrušen celý odbor nákupu a prodeje uhlí Czech Coalu. Budou přijata taková bezpečnostní opatření, aby se situace již nemohla opakovat,“ uvedla Benešová. Vyšetřování firma zatím víc komentovat nebude, dodala.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Czech Coal je následník někdejší Mostecké uhelné společnosti a podle vytěženého objemu hnědého uhlí je druhý největší ze tří českých těžařů. Konkurenční Severočeské doly vloni získaly nadpoloviční podíl české těžby, z ní ale dodávají hlavně mateřskému ČEZu, takže největší podíl na prodejním trhu má stále Czech Coal.

Hospodářské výsledky za rok 2011 firma zatím nezveřejnila, v roce 2010 utržila 10,88 miliardy korun. Meziročně to bylo o 1,89 miliardy méně. Klesl jí i zisk z 3,3 na 2,2 miliardy korun. Výsledky za rok 2010 firma zveřejnila na svém webu.