Další problém Lesů ČR s tendry - podnik nepodepsal včas smlouvy

Praha – Státní podnik Lesy České republiky čelí opět kritice v souvislosti s veřejnými zakázkami. Firma totiž stihla podepsat pouze zhruba polovinu plánovaných smluv na tento rok a promarnění termínu podle některých dřevohospodářů nezaručí dostatečné zásoby na výrobu. Podle deníků E15 se podnik rozhodl sám úplně zrušit tendry v téměř 20 procentech případů. Do zakázkových dohod tak zasahuje tendence některých vítězů dobrovolně odstoupit nebo přerušení ministerské spolupráce s Transparency International. Ředitel státního podniku Svatopluk Sýkora si vysloužil od koaličních Věcí veřejných výzvu k rezignaci.

Do letošních tendrů se přihlásilo 56 firem, které podaly víc než tisíc nabídek. Státní podnik z nich plánoval vytěžit zisky za 7 miliard korun. Pode původních plánů mělo jít o soutěže na lesnickou práci, které pomohou zapomenout na nelichotivou pověst podnikových zakázek. Nakonec z nich Lesy ČR kvůli nedodržení termínů mohou prozatím počítat s necelou polovinou.

Do konce minulého roku a v průběhu ledna mělo být podepsáno celkem 117 smluv. Podle posledních údajů jich ale Lesy stihly s firmami podepsat pouze 48. S domluvenými tendry však předem počítali zpracovatelé, kteří se tak bojí o nedostatečné zásoby. Podle informací ČT chce navíc část vítězů ze soutěží odstoupit a tím předat šanci druhému v pořadí. „Hrozí tady riziko, že se ten proces zasekne, že v tom nastane zmatek, a ten zmatek může přispět jenom k tomu, že by ty tendry nedopadly dobře,“ komentoval ředitel Transparency International David Ondráčka.

  • Lesní práce zdroj: ČT24
  • David Ondráčka autor: ČT24, zdroj: ČT24

Právě nezisková Transparency v minulém roce spolupracovala s ministerstvem zemědělství na přípravě tendrů. Nástupce ministra Fuksy Petr Bendl ale o další spolupráci bez udání dalších důvodů nestojí. „Nám na konci roku vypršela smlouva a bylo nám řečeno, že současné vedení ministerstva a ministr Bendl o tu spolupráci nestojí. Nás to trochu mrzí, protože máme pocit, že tam je řada věcí, na kterých se dá dál pracovat,“ dodal Ondráčka.

Podle deníku E15 Lesy ČR z vlastní iniciativy zrušily téměř pětinu z možných tendrů, konkrétně 18. Ve všech odvolaných zakázkách zvítězila firma Less&Forest podnikatele Jana Mičánka. Podle prohlášení státního podniku stojí za zrušenými tendry postoj vítěze, který odmítl smlouvu uzavřít. V daném případě se tak nedostane ani na další umístěné v pořadí. „S ohledem na skutečnost, že vybraní uchazeči odmítli uzavřít smlouvu, zadavatel využil svého práva neuzavírat smlouvu s uchazečem, který se umístí jako druhý, případně třetí v pořadí, a zrušil zadávací řízení na plnění níže uvedených částí veřejné zakázky,“ uvedly podle E15 Lesy ČR v dnes zveřejněném oznámení o zrušení zakázky.

Lesní problémy a krize mezi firmami a podnikem navíc dostávají i politický rozměr. Věci veřejné kvůli tendrům požadují odchod generálního ředitele Svatopluka Sýkory. „My očekáváme vyvození personální odpovědnosti za stav v Lesích ČR,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny a poslankyně VV Kateřina Klasnová. Státní gigant i jeho mateřské ministerstvo v posledních dnech na dotazy nereagovaly. K situaci se odmítly vyjádřit s tím, že na pátek chystají tiskovou konferenci.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)