Chávez se chystá znárodnit další banky

Caracas – Další venezuelské banky se začínají obávat znárodnění, kterým hrozí prezident Hugo Chávez. Tentokrát mu nevadí porušování bankovních pravidel, ale to, že finanční instituce málo podporují vládní programy na rozvoj země. Pokud banky odmítnou financovat nejnovější program pro zemědělce na místním trhu, končí.

Venezuelská vláda již před třemi lety několik bank znárodnila a kontroluje tak 28 procent venezuelského bankovního sektoru. Pokud čtyři největší soukromé finanční domy a několik menších neposkytnou alespoň deset procent z toho, co půjčují, čeká je podobný osud. Jedná se zhruba o 9 miliard a 310 milionů dolarů. 

„Venezuelské banky, veřejné i soukromé, budou financovat zemědělskou výrobu. Musíme to vzít do vlastních rukou. Neexistuje žádná alternativa,“ nechal se slyšet Chávez. Jak bude financování probíhat, ale zatím nikdo neví. Banky musí poskytnout úvěry nejen velkým společnostem, ale i drobným zemědělcům, kteří mají existenční problémy. Většina potravin se totiž dováží ze zahraničí, což chce vláda změnit. Kromě peněz dostanou zemědělci i půdu z větších farem. Ale jen tu, která je podle úřadů nedostatečně využitá. 

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Kdo nás bude respektovat, nebude mít problém

„A když to nemůžete udělat, tak mi svou banku dejte. Bez ohledu na vaše náklady. Kdo bude zodpovědný a bude respektovat ústavu a zákony, nebude mít žádný problém,“ dodal Chávez. Vláda znárodnila přibližně 3 miliony hektarů půdy. Někteří kritici se ale rozdělování této půdy bojí, obávají se snížení výkonnosti velkých farem, což ve výsledku ještě zvýší závislost země na dovozu potravin.