Sněmovna veřejné zakázky nezpřísnila

Praha – Sněmovna dnes potvrdila sněmovní verzi zákona o veřejných zakázkách. Poslanci tak přehlasovali návrh senátorů, aby vítězové tendrů rozkrývali svoji vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů nebo například tichých společníků a dalších zainteresovaných lidí. Senátní návrh by byl podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) v praxi velmi těžko uskutečnitelný, což si myslí i někteří odborníci. Opozice však senátní verzi hájila. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Senát žádal, aby vítězové tendrů rozkryli vlastnickou strukturu včetně anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž v ní figurují. Uchazeči by také měli předkládat seznam subdodavatelů i s náplní jejich činnosti ve vztahu k zakázce, pokud by inkasovali přes půl milionu korun.   

Nakonec schválená novela má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost takzvané losovačky. Vítězná firma bude muset podle sněmovní verze novely předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky.

Zastavený projekt výstavby hotelu v Trutnově
Zdroj: ČT24

Původní sněmovní verzi podpořil ministr pro místní rozvoj, který řekl, že senátní návrh by byl v praxi velmi těžko realizovatelný. Připomněl také, že ministerstvo spravedlnosti v současné době připravuje návrh, který by měl řešit rozkrývání vlastnických struktur společností.

Sněmovna přijala senátní úpravy zákona o obnovitelných zdrojích

Sněmovna dnes přijala senátní úpravy zákona o obnovitelných zdrojích energie, který má v jednom předpisu soustředit podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů.

Senát v předloze mimo jiné snížil podporu výroby biometanu ze 4 000 na 1 700 korun na megawatthodinu spalného tepla. Postavil se také proti snaze znovu zavést podporu výroby elektřiny v tzv. ostrovních systémech, tedy fotovoltaických elektrárnách, které nedodávají elektřinu do sítě.

Na programu je i vyrovnání s církvemi nebo zásluhy Václava Havla   

Poslanci budou na první letošní schůzi sněmovny projednávat také například návrh zákona o zásluhách Václava Havla a kontroverzní předlohu o vyrovnání státu s církvemi. Schvalovat budou omezení imunity zákonodárců a návrh na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Další novely se týkají třeba zvýšení poplatků za popelnice nebo legalizace tažení dětských vozíků za jízdními koly.   

Opoziční ČSSD se opět pokusí prosadit ústavní předlohu o zavedení celostátního referenda. V minulosti neuspěla a očekává se, že koalice novelu zamítne i nyní.