Nečas: Euro přežije tehdy, pokud se eurozóna stane federací

Praha - Evropská měna přežije jen tehdy, pokud se eurozóna stane fakticky federací. V článku pro dnešní Lidové noviny to napsal premiér Petr Nečas. Zároveň podle něj ale zůstává otázka, zda Česká republika za těchto nových podmínek skutečně euro přijmout chce a kdy. „V současnosti nemá eurozóna na vybranou: buď se rozpadne, což si jistě nikdo nemůže vážně přát, nebo se posune směrem k federálnímu ekonomickému útvaru,“ napsal předseda vlády v článku věnovaném dění kolem unijní smlouvy. Česká republika spolu s Británií se jako jediné ke smlouvě v tomto týdnu nepřipojily.

„Přijetím rozpočtové smlouvy bychom dali nejen souhlas s posunem eurozóny směrem k budoucí fiskální federaci, ale i s tím, že se sami tohoto projektu chceme nadále i za tuto cenu účastnit. A to jsou dvě zcela odlišné věci,“ uvedl Nečas.

Ačkoli je dohodnutá smlouva zásadním krokem k federalizaci z hlediska svých procedur, vůbec podle Nečase neřeší skutečnou podstatu současných problémů. Státy se jí vzdávají práva na svobodné hlasování v EU v otázce rozpočtů a zbavují se tím části své suverenity. „Zavazují se společně koordinovat své další zadlužování. To vše jsou mílové kroky směrem k federalizaci eurozóny,“ napsal.

K odmítnutí smlouvy ho pak prý vedlo také samotné fungování summitů jako takových. „Musím zdůraznit, že jsem formou jednání evropské rady v poslední době zklamán. Stejně jako mnozí další kolegové - premiéři, kteří to možná neřeknou tak nahlas,“ uvedl Nečas, podle kterého jsou dokumenty dodávány na poslední chvíli, bez času na rozmyšlenou, analýzy či projednání s vládou.

O smlouvě se bude diskutovat dál, premiér připomněl možnost svolání mimořádné evropské rady, v březnu se má konat rada řádná. Čeští vyjednávači minulý týden dosáhli toho, že ke smlouvě se kterákoliv země EU může připojit bez podmínek kdykoliv.

Vydáno pod