Česká antivirová firma AVG debutovala na burze v USA propadem

New York/Brno – Původem český výrobce antivirových programů AVG Technologies prodal v primární nabídce (IPO) na newyorské burze osm milionů akcií, jejichž cenu stanovil na 16 dolarů za kus. To je na spodní hranici stanoveného pásma 16 až 18 dolarů. Cena tak celý podnik ohodnocuje na 870,1 milionu dolarů (asi 16,6 miliardy korun). Firma chce peníze využít převážně na další rozvoj.

AVG má za sebou první hodiny obchodování na newyorské burze. O IPO byl podle vedení firmy solidní zájem. Po zahájení obchodování ale začal kurz akcií prudce klesat a těsně se přiblížil hranici 13 dolarů.

Analytici ovšem předpokládají, že akcie AVG budou investory zajímat. „Zájem o akcie technologické společnosti by mohl být na newyorské burze docela solidní,“ domnívá se analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský, kterého cituje Rádio Česko. AVG je podle něj známá firma a její emise by si investoři mohli všimnout.

AVG slibně roste, výnos z akcií chce investovat do rozvoje

„V posledních letech vykazujeme vytrvalý růst a teď jsme jen čekali na vhodnou příležitost ke vstupu na trh,“ uvedl v rozhovoru ve finanční televizi CNBC výkonný ředitel firmy JR Smith. O finančních vyhlídkách ale nic bližšího neřekl, neboť firmy jsou v poskytování informací tohoto druhu těsně před vstupem na burzu značně limitovány.

Logo společnosti AVG
Zdroj: ČT24/AVG

V materiálech pro americkou burzovní komisi SEC firma uvedla, že prodá čtyři miliony akcií, zbytek na trhu nabídnou někteří akcionáři. Patří mezi ně například Intel Capital, Grisoft Holdings či společnost soukromého kapitálu TA Associates. Za osm milionů akcií, které se objeví na trhu, tak AVG získá zhruba 128 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy Kč). Celkem by firma měla mít 53,8 milionu nesplacených akcií. „Peníze použijeme na další akvizice a na financování našeho dalšího růstu,“ podotkl Smith. Vedení firmy zahájí obchodování na newyorské burze tradičním zazvoněním v pátek.

Dividendy zatím AVG vyplácet nechce

Z prospektu k emisi akcií vyplývá, že AVG mezi lety 2008 až 2010 vyplatila svým majitelům v podobě dividend přes 185 milionů dolarů. Další výplatu dividend ovšem nyní neplánuje kvůli financování růstu a rozvoje firmy. „Všechny běžné akcie nesou plná dividendová práva. Nyní se ale soustředíme na zadržování zisku v zájmu financování růstu a rozvoje našeho podnikání,“ napsala AVG v prospektu.

Společnost AVG v minulosti plánovala vstup také na varšavskou burzu. Loni v únoru nicméně tento plán emise, která jí měla vynést až 800 milionů eur, odložila. Místo toho se firma rozhodla prodat dluhopisy v hodnotě až 300 milionů dolarů.

Společnost AVG, která se zpočátku jmenovala Grisoft, na trhu konkuruje firmám, jako je Symantec nebo McAfee. AVG uplatňuje obchodní model známý jako „freemium“, což znamená, že své antivirové programy nabízí v základní verzi zdarma a platit si nechává až za prémiové a doplňkové služby. Značná část příjmů firmy pochází i z cílené reklamy a ze spolupráce s podniky Google nebo Yahoo.

Z Česka do světa

AVG Technologies vznikla v roce 1991, v současné době má více než 800 zaměstnanců. Kanceláře má v České republice, Velké Británii, Spojených státech, Německu, Francii a na Kypru. V oblasti Blízkého východu působí v Izraeli, pobočky má ale i v Pekingu a Hongkongu. Byť má firma české kořeny, její vlastnická struktura už není zcela česká. Globální struktura podle analytiků firmu přiměla mimo jiné k tomu, aby své akcie emitovala v New Yorku, kde by mohla na rozdíl od Prahy nebo Varšavy snáze oslovit zahraniční investory.

Podobně jako některé další české podniky má společnost AVG Technologies sídlo v Nizozemsku. Vstup na burzu firmě zorganizovala americká investiční banka Morgan Stanley ve spolupráci s bankami J.P. Morgan Securities a Goldman Sachs. Manažery emise byly i Allen & Company, Cowen a JMP Securities.