ČNB mírní odhady: Letos stagnace, příští rok mírný růst

Praha – Česká národní banka zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká centrální banka stagnaci a příští rok růst ekonomiky o 1,9 procenta. Na brífinku to uvedl guvernér Miroslav Singer. Ještě v listopadu přitom centrální banka počítala pro letošek s růstem o 1,2 procenta a pro příští rok o 2,7 procenta. Nová prognóza počítá podle guvernéra v nejbližším období nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb a následně s jejich mírným poklesem.

„Celá nová situační zpráva by se dala zjednodušeně nazvat kompromisem mezi základním scénářem poslední prognózy a jejím alternativním scénářem,“ uvedl Singer. ČNB v listopadu totiž vypracovala rovněž alternativní scénář vývoje, který počítal se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by ekonomika klesla o 0,4 procenta. „Není tak důležité, že nové odhady jsou horší ve srovnání se základním scénářem listopadové prognózy. Důležitější je, že je to optimističtější než ten alternativní scénář,“ dodal guvernér. Podobně to vidí i analytik Raiffeisenbank Michal Brožka: „V rámci toho, co se čekalo a čeho jsme se obávali ještě jeden dva měsíce nazpátek, tak to je stále relativně dobrý výsledek.“

ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v úterý rovněž zhoršilo odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. MF také počítá se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Ještě v říjnu odhadovalo ministerstvo jednoprocentní růst. Ministerstvo ovšem nevylučuje ani recesi české ekonomiky. V roce 2013 by se pak měl ekonomický výkon Česka zvýšit o 1,6 procenta.

Podle aktuálních odhadů tak bude na konci roku chybět v rozpočtu asi 25 miliard korun a tenhle výpadek bude muset ministerstvo financí nahradit. „My nabídneme vládě celou sadu řešení, ale půjde především o vázání provozních výdajů. Půjde o to, především ušetřit na provozu státu,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Celková inflace se podle ČNB kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane letos dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by měla klesnout pod dvouprocentní inflační cíl ČNB. „Vše nasvědčuje tomu, že dopady změn daní budou pouze primární. Sekundární dopady, tedy na mzdové požadavky a inflační očekávání, nebudou výrazné,“ uvedl Singer. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

V prvním i druhém čtvrtletí roku 2013 by měla být inflace na 1,5 procenta. Inflace očištěná od primárních dopadů změn nepřímých daní by se letos měla pohybovat mírně nad dvouprocentním pásmem. „Slabá domácí poptávka a nízký růst mezd v současnosti tlumí cenový vývoj. Zdrojem inflace jsou především ceny potravin a postupné prosakování oslabeného kurzu koruny do cen,“ uvedl Singer.

Nová prognóza ČNB počítá pro letošní rok s průměrným kurzem koruny kolem 24,90 Kč/EUR, zatímco loni v listopadu ho odhadovala na 23,10 Kč za euro. „Očekáváme, že se koruna po nějaké době vrátí k pomalému posilování,“ řekl Singer. V těchto dnech se koruna obchoduje lehce nad úrovní 25,00 Kč/EUR. V příštím roce centrální banka očekává korunu kolem 24,30 Kč za euro, proti 22,50 Kč/EUR v minulé prognóze.

Vydáno pod