Evropští dovozci plynu hlásí 30procentní propad ruských dodávek

Frankfurt - Německé plynárenské koncerny dnes hlásily 30procentní propad ruských dodávek plynu. Podobné problémy hlásí i dovozci plynu z některých dalších evropských zemí. Výpadky dodávek země zatím plně nahrazují z podzemních zásobníků. Pokles dodávek souvisí se silnými mrazy, které zvýšily spotřebu plynu v Rusku a východní Evropě.

Poprvé od úterních zpráv o snižování ruských dodávek oznámil výpadek koncern E.ON Ruhrgas. „Gazprom dnes posílá o zhruba třetinu méně,“ sdělila plynárenská divize koncernu E.ON a informovala, že většinu svého dovozu získává plynovodem přes české území. Ve čtvrtek E.ON sdělil, že dostává z Ruska plyn na normální úrovni. 

Společnost RWE oznámila, že dostává z Ruska o zhruba 30 procent méně než normálně. Mluvčí koncernu však ubezpečil, že dodávky pro zákazníky nejsou nijak ohroženy, protože firma může čerpat z naplněných zásobníků. O nižších dodávkách z Ruska mluvila i firma Wingas, společný podnik německé společnosti BASF a ruského vývozce plynu Gazprom. Firma však další podrobnosti neposkytla a sdělila, že má diverzifikované portfolio dodavatelů a jen 50 procent jejího plynu kupuje od Ruska. 

Na Slovensko o 36 procent méně

Mluvčí českého dovozce plynu RWE Transgas dnes oznámil, že dodávky ruského plynu do Česka přes Ukrajinu zůstávají nadále „mírně nižší“ proti běžné úrovni tohoto období. Mnohem konkrétnější byl Slovenský plynárenský podnik (SPP), který oznámil, že dodávky ruského plynu na Slovensko dnes klesly o zhruba 36 procent. Zhruba 30procentní pokles dodávek z Ruska hlásily i Bulharsko a Itálie. Polský plynárenský podnik PGNiG naopak sdělil, že dodávky od Gazpromu se dnes vrátily na normální úroveň.