Ministerstvo financí drží sázkaře zkrátka, liberalizaci loterií neplánuje

Praha – Ministerstvo financí neplánuje větší liberalizaci trhu se sázením přes internet. Sázkovým kancelářím tak nezbývá nic jiného než se řídit dosavadní legislativou, kterou však mnohé považují za diskriminační a odporující volnému trhu EU. Kvůli postoji ČR se očekávají soudní spory. Státní kasa tak tímto krokem přichází o nemalé peníze, v následujících pěti letech by větší otevřenost sázení přinesla na 126 milionů eur, což je dvojnásobek hodnoty, kterou dostane za stávajících podmínek.

„Loterijní byznys se stal politickým tématem a přijít s liberalizací trhu by bylo politickou sebevraždou. Plně liberalizovaný trh nemůžeme dát do zákona, protože by to bylo politicky neprůchodné,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Podle sázkařů by měl být trh liberalizován například kvůli daňovým výnosům. Podle studie PwC by větší volnost sázkového trhu přinesla do státní kasy v následujících pěti letech 126 milionů eur, zatímco za současného stavu to může být pouze 63 milionů. Na možnost sázení přes internet tlačí nadnárodní sázkové firmy jako například Betwin nebo Betfair.

Podle Zídka počítá s kritizovanou registrací sázejících přes kamenné pobočky i úplně nový loterijní zákon, který v současnosti projednává legislativní rada vlády a bude se jím následně zabývat vláda. Studie, které vytvořila PwC, podle něj navíc nezohledňují hledisko gamblingu, tedy závislosti na hraní různých sázkových her nebo výherních automatů.

Betfair: Chceme, aby se lidé bavili a neupadali do závislosti

Internetové sázkové společnosti tvrdí, že mají sofistikované systémy, které se snaží případnému vzniku závislosti předcházet, například sledováním sázek dotyčného a případně i odpojením herního účtu.

Problémem je reklama na dresech sportovních klubů

Zahraniční sázkové firmy mají zakázáno prezentovat svá loga na dresech sportovních klubů. Tuto výhodu mají jen zaregistrované tuzemské firmy. Problém tak neřeší jen zahraniční společnosti, ale i týmy, které reklamu využívají, například Plzeň nebo Dukla. Spory půjdou nejspíš k Evropskému soudu.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)