Mráz ukousl z tržeb obchodníků i majitelů skiareálů

Londýn/Praha – Mrazivé počasí má mnoho negativních dopadů. Komplikuje dopravu, vyhnalo lyžaře ze skiareálů a v neposlední řadě přiškrtilo i tržby obchodníků. Lidé kvůli mrazu méně utrácejí. Třeba obchody s oblečením ve Velké Británii počítají první ztráty zákazníků. Kvůli mrazům je totiž o jarní kolekce menší zájem. A zamrzla už i očekávaná velká výprodejová vlna.

Několik stupňů pod nulou a Britům zamrzla nákupní horečka. Místo plných obchodů jsou plná už jen místa k bruslení. Teplé zimní oblečení už dávno v regálech totiž vystřídala jarní kolekce a tu se v mrazu zákazníkům moc nakupovat nechce. „Zimní kabáty a bundy byly v obchodech v říjnu nebo listopadu. A zimní oblečení se doprodávalo ve slevách minulý měsíc. Teď je opravdu těžké sehnat teplejší věci,“ podotkl mluvčí British Retail Consortium Richard Dodd. Spotřebitelská poptávka v Británii přitom byla slabá už před Vánoci – v prosinci klesla na druhou nejnižší úroveň v historii.

Mráz nevyhnal z obchodů ale jen Brity. „Signály z různých zemí říkají, že se nakupuje méně, že ta velká výprodejová vlna se tak úplně nekoná. A obchodníci asi nemají velkou radost,“ potvrdil ředitel pro výzkum GFK Martin Souček. Zároveň ovšem soudí, že díky menší poptávce teď obchodníci protáhnou období slev.

Chladné počasí se podepsalo na tržbách obchodníků (zdroj: ČT24)

Tuhé mrazy vyhnaly z hor lyžaře

Tuhé mrazy poškozují nejen obchodníky, ale i provozovatele lyžařských areálů. Nižší návštěvnost než obvykle o víkendu hlásily i české skiareály. Stěžovaly si na ni Beskydy, Krušné hory i Jeseníky. „Za víkend přijelo 1 500 lidí, což je pokles asi o 40 procent. Podepsala se na tom hlavně sobota,“ uvedla Michaela Majewská ze Ski areálu Kouty.

Leo Bača, provozovatel Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích

„Mráz vyhnal lyžaře ze sjezdovek, přestože sněhové podmínky jsou ideální.“

Michal Cepek, majitel lyžařského centra nedaleko Zlína

„Když je minus 15, rodiče děti logicky lyžovat nevezmou. Zima si s námi dělá, co chce. Nejdříve nám počasí neumožnilo zasněžovat. A když konečně máme svah připravený, zase mrzne tolik, že se lyžovat nedá.“

Zima na horách
Zdroj: ČT24

V celé Evropě padají teplotní rekordy. Pro 93 měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu z celkového počtu 178 byla dnešní noc nejstudenější z letošní zimy. Na několika stanicích byla dnes v noci naměřena teplota pod minus 35 stupňů. Vůbec nejnižší teplota byla na šumavské Kvildě, kde přístroje ukázaly minus 39,4 stupně Celsia. Nový národní teplotní rekord dnes ohlásilo také Švýcarsko. Teplota v Samedanu na jihovýchodě země klesla v noci na dnešek na minus 35,1 stupně. Mrazy si už vyžádaly i oběti na životech.