Bendl: Budvar je stát ve státě

Praha – Šéf Budvaru Jiří Boček údajně odmítá spolupracovat s kontrolory z ministerstva zemědělství a nechce jim vydat doklady o hospodaření, které po něm požaduje ministr Petr Bendl. Podle vedení Budvaru to bylo kvůli závažným pochybením ministerstva, jež jsou v rozporu se zákony. V jihočeském pivovaru se od minulého týdne koná audit, který má prověřit jeho hospodaření. Bendlovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahoval zákon o veřejných zakázkách a státní kontrole.

„Včera mi napsal pan ředitel Boček. Co si to dovoluji, že vznáší námitky vůči kontrole, že jsem mu nesdělil důvod kontroly ani dobu, na kterou tam kontroloři budou,“ podotkl ministr Bendl, podle něhož do doby vysvětlení šéf Budvaru odmítá vydat kontrole požadované dokumenty.

Budvar: V kontrolní skupině není nikdo z ministerstva

Podle mluvčího pivovaru Petra Samce byla v pověření ke kontrole nalezena závažná pochybení. Nejenže podle něj chybí věcný a časový obsah kontroly, do kontrolní skupiny byli navíc jmenováni lidé, kteří nejsou zaměstnanci ministerstva zemědělství: „Byla vznesena námitka proti pověření Tomáše Jindry vedoucím kontrolní skupiny, neboť není zaměstnancem ministerstva a jeho pověření je zcela v rozporu se zákonem. Z veřejných zdrojů je možné odvodit, že vedoucí kontrolní skupiny úzce spolupracuje s Ivo Rittigem. U něj existují důvodné pochybnosti o jeho objektivitě a nepodjatosti.“

Výrobní linka Budějovického Budvaru
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Vedení Budvaru míní, že kontrola nerespektuje pravidla, která si ministerstvo standardně stanovilo k provádění své zakladatelské činnosti. Zároveň vedení překvapuje, že do kontroly nebyla vůbec zapojena dozorčí rada a ani úsek kontroly ministerstva. „Podklady ke kontrole budou předány bezprostředně poté, kdy bude rozhodnuto o námitkách Budvaru,“ uzavřel Samec.

Ministr zemědělství považuje nezávislý audit za adekvátní, neboť hospodaření Budvaru nebylo od roku 2003 kontrolováno. Spolupráce na kontrole byla nabídnuta i protikorupční organizaci Transparency International (TIC). Ta to však odmítla. „TIC se rozhodla toto odmítnout, a to především z důvodů nedostatku kapacity, ale také kvůli nebývalé politizaci celé věci,“ uvedl šéf české pobočky TIC David Ondráčka.

„Je to fabrika s dvoumiliardovým rozpočtem, rozdávající za tři roky miliardu na marketing, více jak dvě miliardy do investic, aniž by je musel zajímat zákon o veřejných zakázkách, oni jsou stát ve státě,“ říká Bendl na adresu jihočeského Budvaru.

Odborová organizace Budějovického Budvaru dnes odpoledne svolala shromáždění zaměstnanců, ze kterého poslala otevřený dopis premiéru Nečasovi, ministru zemědělství a dalším ústavním činitelům. „Bez ohledu na nekončící diskuse o transformaci či privatizaci pivovaru máme obavu z toho, že v současné době existují snahy k ovládnutí finančních zdrojů podniku. Bojíme se také zašantročení toho nejcennějšího, co máme, tedy našich ochranných známek,“ píší zaměstnanci v otevřeném dopise.

Pivovaru se vloni dařilo, prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Zaznamenal tak druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii. Lepší rok měl pouze v roce 2000, kdy prodal 1,35 milionu hektolitrů piva.

Spekulace kolem Budvaru minulý týden rozvířil článek v Hospodářských novinách o údajném Bendlově záměru Bočka, který pivovaru šéfuje 21 let, odvolat. K problému se vyjádřil i místopředseda ČSSD Michal Hašek, který následně vyzval k nezávislému auditu a vyslovil obavu z toho, že „kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat“. Bendl podobná tvrzení odmítá.