ČSOB klesl kvůli Řecku o 17 procent zisk

Praha - Československá obchodní banka, která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, vykázala za minulý rok čistý zisk 11,17 miliardy korun, což je o 17 procent méně než předloni. Pokles zisku byl způsoben jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů, které banka vlastní. Dnes to banka uvedla v tiskové zprávě.

Ostatní velké banky zatím výsledky za loňský rok nezveřejnily, ale z výsledků za loňská tři čtvrtletí vyplývá, že znehodnocením řeckých dluhopisů byly ovlivněny výsledky Komerční banky i UniCredit Bank.

Banka odepsala řecké dluhopisy za 2,5 miliardy korun

ČSOB ve druhém čtvrtletí odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun, ve třetím čtvrtletí za dalších 1,046 miliardy korun a ve čtvrtém čtvrtletí za 725 milionů korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur. Banka ovšem nevlastní žádné irské ani portugalské dluhopisy. Účetní hodnota italských dluhopisů v držení ČSOB je 0,94 miliardy korun a u španělských dluhopisů je to 0,61 miliardy korun. „Účetní hodnota těchto dluhopisů je blízká skutečné hodnotě,“ uvedla banka.

Stoupl objem úvěrů i hypoték

Celková aktiva ČSOB loni stoupla o šest procent na 936,6 miliardy korun. Celkové vklady stouply meziročně o tři procenta na 611,6 miliardy korun a objem úvěrů stoupl ke konci roku 2011 o desetinu na 441,1 miliardy korun. Hypotéky, korporátní úvěry i úvěry malým a středním podnikům rostly také, na rozdíl od spotřebitelských úvěrů. „Rok 2011 byl pro nás po obchodní stránce velice úspěšný. Naše úvěrové portfolio rostlo dvouciferným tempem i přes to, že jsme stejně jako v předchozích letech byli při poskytování úvěrů tradičně obezřetní,“ uvedl člen představenstva ČSOB Petr Knapp. 

Samotná banka ČSOB měla ke konci loňského roku téměř 3,1 milionu klientů. Počet bankomatů zvýšila na 831. Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Hospodářské výsledky ČSOB (zdroj: ČT24)

Vlastníku ČSOB klesl zisk o 40 procent

Zisk belgické bankovní a pojišťovací skupiny KBC se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 40 procent. Ve čtvrtém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 437 milionů eur (zhruba 10,8
miliardy korun). Na hospodaření má negativní vliv pokračující snaha banky zbavovat se rizikových investic a vytvářet rezervy proti řeckým a irským dluhopisům. KBC je vlastníkem Československé obchodní banky (ČSOB).

„V posledním čtvrtletí 2011 jsme výrazně pokročili v plánovaném oddlužení a pokračovali jsme ve snižování rizika, jemuž naše banka čelí. V lednu 2012 jsme dokončili smlouvu o prodeji společnosti Warta, což je naše pojišťovací součást v Polsku. Dosáhli jsme tam atraktivní ceny,“ podotkl k výsledkům výkonný ředitel KBC Jan Vanhevel.

ČSOB Pojišťovně loni klesl čistý zisk o 30 procent 

ČSOB Pojišťovně klesl v loňském roce čistý zisk meziročně o 30 procent na 578 milionů korun. Na pojistném vybrala loni 12,21 miliardy korun, tedy meziročně o 19 procent víc. Pojišťovna je podle nové metodiky České asociace pojišťoven pátou největší pojišťovnou v Česku. Tuzemské pojišťovny vybraly v roce 2011 na pojistném 116,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o 0,3 procenta.