Benzin i nafta v uplynulém týdnu dál mírně zlevnily

Praha - Nejpoužívanější pohonné hmoty v uplynulém týdnu opět mírně zlevnily. Benzin Natural 95 zlevnil o sedm haléřů na průměrných 36,14 koruny za litr, jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Motorová nafta byla levnější o deset haléřů na 36,72 koruny za litr.

Podle statistiků se cena benzinu Special 91 snížila o dva haléře, řidiči ho v průměru kupovali za 35,21 koruny za litr. Plyn LPG ve srovnání s předchozím týdnem dále zdražil o haléř na 17,51 koruny za litr. Podle dnešních údajů společnosti CCS Natural 95 zlevnil v minulém týdnu o devět haléřů na čtvrtečních 35,86 koruny za litr. Cena nafty klesla o šest haléřů na 36,52 koruny za litr.

Výraznějšímu zlevnění brání podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum růst distribučních marží, které se vyšplhaly na nadprůměrné úrovně. Dodal, že v dalších dnech by se distribuční marže měly snížit a ceny pohonných hmot budou stagnovat.

Současně stagnaci cen očekává i analytik Společenství čerpacích stanic Vlado Výborný: „Vliv posilující koruny na ceny benzinu a nafty vyruší zdražení ropy a vyšší ceny na rotterdamské burze.“

Vydáno pod