Evropský průmysl se v prosinci o procento propadl

Brusel – Průmyslová produkce v eurozóně v prosinci meziměsíčně propadla o 1,1 procenta a v celé EU o 0,6 procenta. V listopadu byla podle Eurostatu výroba v obou zónách stabilní. Výroba spotřebitelského zboží ale hlásí nárůst.

Výkon průmyslu v eurozóně v prosinci klesl, což je odrazem nemocné evropské ekonomiky. V letošním roce se však očekává zlepšení. „Prosincová čísla evropské produkce dokládají, že se ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí ostře propadla,“ komentoval data Ben May, ekonom Capital Economics v Londýně. „Pokles je zřejmě způsoben obavami investorů a odložením investic na jistější časy,“ řekl Howard Archer, ekonom IHS Global Insight.

Meziročně statistici v prosinci zaznamenali propad o dvě procenta v unijních státech platících eurem a o 0,9 procenta v celé sedmadvacítce. Meziměsíčně v eurozóně propadla produkce energií o dvě procenta a v EU o 1,2 procenta. Produkce kapitálového zboží se snížila v eurozóně o 0,8 a v EU o 0,1 procenta, avšak třeba u trvanlivého spotřebitelského zboží Eurostat hlásí nárůst – v eurozóně o 0,2 a v EU o 0,4 procenta. 

Trend se projevil i v maloobchodních tržbách, které se v celé eurozóně neočekávaně propadly a jednalo se tak o největší pokles během Vánoc za poslední tři roky.