Sázkaři znovu věří Sportce – a s ní i dalším loteriím

Praha – Po loňské krizi společnosti Sazka a s ní související ztrátou důvěry se opět zvyšuje počet Čechů, kteří sází v loteriích. Společnost má nyní dokonce větší tržby než před rokem, a podle výherních listin provozovatelů číselných loterií měla v minulém týdnu dokonce 93procentní podíl na trhu. Důvodem nárůstu byl podle expertů rekordní jackpot v její nejznámější hře Sportka. S úspěchem jsou však spokojeny i konkurenční společnosti Fortuna a Tipsport, které své loterie spustily loni právě v souvislosti s krizí Sazky.

Společnosti Fortuna a Tipsport, které jsou lídry na trhu kurzového sázení, začaly konkurovat zkrachovalé Sazce na trhu loterií před půl rokem. Tipsport provozuje od 11. července číselnou loterii Tipšestka, Fortuna uvedla 18. července po více než 50 letech monopolu Sazky novou loterii Loto. SAZKA sázková kancelář, vlastněná skupinami PPF a KKCG, převzala podnikatelskou činnost společnosti Sazka počátkem listopadu.

Jak informoval mluvčí Sazky Václav Jalovecký, mezitýdenní růst tržeb u jejích číselných loterií za minulý týden činil 8,8 milionu Kč a tento nárůst tržeb byl vyšší než tržby konkurenčních her dohromady (Fortuna 5,9 milionu Kč, Tipsport milion Kč).

Tržby Sazky za Sportku a její dodatkovou hru Šance a za Euromiliony se v minulém týdnu přiblížily 90 milionům. Bylo to letos nejvíce, vyšší tržby firma neměla ani před rokem před podáním insolvenčního návrhu na společnost; po insolvenci spadly k pouhým 12 milionům týdně. „Tehdy rozhodlo to, že se velká výhra zaplatila, a veřejnost byla ujištěna, že výhry budou zaplaceny, od té doby to roste,“ informoval mluvčí Sazky. Ve středu se tak dokonce bude ve Sportce hrát o nejvyšší částku v historii, v Superjackpotu s prémií bude tentokrát rekordních 178,3 milionu korun.

Jackpot Sportky
Zdroj: ČT24/sazka.cz

Fortuna chce do tří let dvacet procent trhu

Konkurenční společnosti, které padesátiletý monopol Sazky v loteriích zlomily, mají podíl na trhu nižší. Fortuna se dlouhodobě pohybuje okolo deseti procent. Tipsport svůj podíl odhaduje do pěti procent.

Mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava odhadl podíl Tipšestky na trhu loterií na dvě až tři procenta, minulý týden na jedno procento. „Pozice Tipšestky na trhu číselných loterií odpovídá nižším nákladům, které jsme vložili do jejího spuštění, skromnější reklamní kampani i menší tradici. Pro nás je v tuto chvíli podstatné, že se Tipšestka zabydlela na trhu, našla si svůj okruh sázejících a je ekonomicky soběstačná,“ podotkl s tím, že nyní společnost hodlá rozšiřovat svou síť. 

Mluvčí Fortuny Petr Erwin uvedl, že cílem společnosti je během tří let získat s Loterií Fortuna dvacet procent trhu. „Dosažené tržní podíly sledujeme ve dlouhodobějších horizontech, u stíracích losů se držíme zhruba na 50 procentech, v případě Lota pak kolem deseti procent,“ popsal současný stav.

Synot Tip vzdal boj

Společnost Synot Tip se nedávno definitivně rozhodla, že svou plánovanou číselnou loterii Synot Lotto nespustí. Důvodem je nasycení tuzemského trhu v tomto segmentu. „Na českém loterijním trhu jsou nyní již tři číselné loterie, což je příliš. Po vyhodnocení celé situace jsme proto dospěli k závěru, že spouštět v pořadí již čtvrtou číselnou loterii pro nás nemá význam,“ uvedla mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Karel Nešpor, odborník na závislosti, vidí v hazardu velké riziko

„Žijeme v zemi, kde zákony o hazardu píšou provozovatelé hazardu. A ty zákony pak schvalují poslanci, kterým někdo z hazardu zaplatil politickou kampaň. Takže ty zákony hazard ani neregulují ani neomezují a ta situace tomu odpovídá.“