Vietnamští farmáři sedí na kávě, prodávat chtějí za vyšší ceny

Praha - Milovníci kávy pozor, ceny jindy levné kávy typu Robusta na začátku roku vystřelily vzhůru. Její největší vývozce Vietnam totiž šokoval trh, když v lednu dodal o polovinu míň než před rokem. Zájemci si tak musí připlatit. Další kávoví velikáni Indonésie a Brazílie Robustu sklidí až na konci dubna, respektive července.

Téměř o pětinu během ledna zdražila nejčastěji konzumovaná káva typu Robusta. Zatímco cena kvalitní a dražší Arabiky pokračuje v propadu. Podle odborníků za tím stojí vietnamští farmáři, kteří si kvůli lepším cenám zásoby schovávají. Ještě na začátku loňského roku prodávali metrickou tunu za zhruba 2 300 dolarů, na konci roku už jen za 1 800.

„Nemyslím si, že by měli tamní producenti problémy s úrodou. Vietnam prodával loni za dobré ceny, takže má hotovosti dost, a zadržováním kávy si nejspíš snaží přilepšit,“ říká José D. Sette z International Coffee Organization.

Jenže na rozdíl od ropy se káva nedá uchovávat donekonečna. Kávová zrna jsou totiž náchylná na počasí, škodí jim hlavně vlhkost. Vietnamci proto nemohou zásoby před světem schovávat dlouho. Na cenách kávy v českých obchodech by se to tak nemuselo projevit.

Cena kávy ohrožena není, za to džus je dražší rovnou dvakrát

"Maloobchodní cena kávy obsahuje velkou marži velkodistributorů, malodistributorů a taky kavárenských řetězců, proto pokud by ta světová cena vzrostla dramaticky, tak ten dopad na maloobchodní cenu nemůže být tak značný, tvrdí Radim Dohnal, analytik Saxo Bank.

To se ale netýká například pomerančového džusu. Za ten už v obchodech Češi platí téměř dvakrát víc než před půl rokem. Ceny pomerančového koncentrátu totiž za posledních šest měsíců vzrostly na trojnásobek.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)