Pošta i konkurence hrozí státu arbitrážemi kvůli poštovní novele

Praha – Chystaná novela zákona o poštovních službách v Česku tvrdě narazila. Česká pošta stejně jako její konkurenti tento návrh zavrhují, soukromí poštovní operátoři hrozí arbitrážemi. Tzv. univerzální služba, kterou chce vláda zavést, by měla zaručit poskytování poštovních služeb za přiměřenou cenu, u hlavních aktérů ale vyvolává rozporuplné reakce především kvůli hrazení ztrát, které by projekt mohl přinést. Nesouhlasí zástupci společnosti Mediaservis a Asociace alternativních poštovních operátorů. Ministerstvo průmyslu a obchodu oponuje tím, že by ke ztrátám docházet nemělo a soukromí operátoři tak nebudou znevýhodněni.

Univerzální službu by v prvních pěti letech po liberalizaci měla poskytovat Česká pošta, ale na případnou ztrátu by se měly v tzv. kompenzačním fondu skládat všechny subjekty podle svého podílu na trhu.

  • Poště vadí, že by jako dominantní hráč většinu ztráty hradila sama sobě
  • Konkurenci se naopak nelíbí, že by měla na ztrátu vůbec přispívat, když nemůže kontrolovat její vykazování. Příspěvky na ztrátu, která by se v celkové výši mohla pohybovat ve stovkách milionů korun, považují soukromé firmy za likvidační

Jednatel Mediaservisu Michal Koliandr

„Univerzální službu by měl jednoznačně platit stát, který si ji u držitele poštovní licence objednává.“

Novela odporuje ústavě i evropskému právu

Podle advokáta z kanceláře Braun Partners Davida Vosola novela nezaručuje například právo na spravedlivý proces nebo na ochranu vlastnictví. Pokud by novela prošla ve stávající podobě, povede to k soudnímu sporu.

Návrh novely schválila vláda loni v listopadu a v současnosti leží v Poslanecké sněmovně. Novela řeší zejména transpozici evropského poštovního práva v souvislosti s úplnou liberalizací poštovního trhu. V současnosti má pošta monopol na doručování zásilek do 50 gramů s cenou do 18 Kč. Česko je jednou z deseti unijních zemí, které získaly dvouletý odklad na zavedení liberalizace do roku 2013.

MPO: Kompenzační fond je krajní případ, ke ztrátám by docházet nemělo

Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) by ale kompenzační fond byl využit pouze v krajním případě, kterému by předcházela regulace cen ze strany Českého telekomunikačního úřadu. Jinak by pošta měla univerzální službu poskytovat za nákladově orientované ceny a ke ztrátě by tak nemělo docházet.

„Tento model financování, který je třeba chápat pouze jako jakousi pojistku, je obsažen prakticky ve všech právních úpravách členských států, které již svůj trh liberalizovaly. Z jejich dosavadních zkušeností pak rovněž vyplývá, že dokončení liberalizace nepřineslo žádné dramatické změny na trhu poštovních služeb ani vznik čistých nákladů, a tudíž problémy s jejich financováním,“ tvrdí mluvčí MPO Veronika Forejtová.

Rozhovor s Michalem Koliandrem (zdroj: ČT24)