O2 arenu ovládnou dle plánu reorganizace věřitelé Bestsportu

Praha - Pražskou O2 arenu ovládnou věřitelé společnosti Bestsport, která halu vlastní a provozuje a která je od loňského května v úpadku. Vyplývá to z reorganizačního plánu, který ve čtvrtek schválilo představenstvo Bestsportu. Věřitelé, z nichž největšími jsou skupiny PPF a KKCG miliardářů Petra Kellnera a Karla Komárka, mají pro předložení plánu soudem stanovený termín do dneška.

Bestsport se rozštěpí na dva

Podstatou plánu je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V této firmě se navýší základní jmění a akcie budou přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek. Tento krok by měl nastat do tří měsíců od účinnosti reorganizačního plánu.

Druhá nově vzniklá společnost Bestsport Services ponese břemena původního podniku. I v této firmě získají nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám. Tato společnost zatím formálně nic nevlastní, ale díky mechanismu, kdy se majitelé dluhopisů uspokojí na majetku Bestsportu, vznikne této společnosti pohledávka za Sazkou, při očekávaném výnosu konkurzu Sazky až několik stovek milionů korun. Ty si „noví akcionáři“ v rámci zániku této firmy také rozdělí, popsala plán dnešní Mladá fronta Dnes. Toto opatření by se mělo uskutečnit do šesti měsíců od vzniku účinnosti reorganizačního plánu.

Komentář Zuzany Kubátové (zdroj: ČT24)

Největším majetkem Bestsportu je O2 arena

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

Právě O2 arena stála u zrodu finančních problémů Sazky. I když společnost sama byla výrazně zisková, vysoké splátky dluhopisů za výstavbu areny jí zlomily vaz a poslaly do insolvence. Sazka si už v rámci reorganizace našla nové majitele. Za 3,81 miliardy ji prostřednictvím firmy Sazka Sázková kancelář ovládly skupiny PPF a KKCG. Ty mají přes dluhopisového agenta, londýnskou The Bank of New York Mellon, zásadní slovo i mezi věřiteli Bestsportu.