Telefónica Czech Republic splnila cíl, čistý zisk jí klesl o 29 procent

Praha – Telefónice Czech Republic loni klesl čistý zisk o 29 procent na 8,7 miliardy korun. Celkové konsolidované výnosy se snížily o 5,7 procenta na 52,4 miliardy korun. Výsledky negativně ovlivnila silná konkurence zejména v segmentu malých a středních firem i snižování mezioperátorských poplatků. Akcionářům chce firma jako před rokem vyplatit 40 korun na akcii. Společnost dnes informace zveřejnila v tiskové zprávě.

Čistý zisk příjemně překvapil analytiky

Čistý zisk o zhruba 600 milionů překonal průměrné očekávání analytiků. Výnosy byly v souladu s odhadem. Výši čistého zisku pozitivně ovlivnilo zaúčtování odložené daňové pohledávky 709 milionů korun na Slovensku, vliv na pokles mělo naopak snížení hodnoty aktiv v roce 2010. Po očištění od těchto faktorů by zisk meziročně klesl o 5,7 procenta.

Za nižšími výnosy stojí:

  • Silné konkurenční tlaky
  • Pokles mezioperátorských poplatků
  • Nižší ceny roamingu

„Jsem rád, že i v podmínkách nadále náročného ekonomického a konkurenčního prostředí jsme splnili cíle pro rok 2011. K tomu nám pomohl lepší vývoj fixních i mobilních výnosů ve druhé polovině roku. Kromě toho jsme úspěšně realizovali náš program vedoucí k efektivnějšímu vynakládání provozních nákladů,“ vyjádřil se finanční ředitel společnosti Jesús Pérez de Uriguen.

Výplata částky na akcii bude stejná jako loni

Společnost chce navrhnout akcionářům výplatu celkové částky 40 korun na akcii. Ta se má skládat z výplaty dividendy 27 korun na akcii a 13 korun ze snížení nominální hodnoty akcií ze 100 na 87 korun. Loni firma vyplácela rovněž 40 korun. Vedle toho chce společnost od akcionářů získat rámcový souhlas k odkupu až deseti procent vlastních akcií.

„Je to pozitivní překvapení dne. Může to změnit náhled investorů na Telefónicu jako na firmu, jejíž dividenda neklesá, ale drží se na konstantní úrovni,“ tvrdí Ondřej Moravanský, analytik společnosti Cyrrus.

Telefonát Ondřeje Moravanského (zdroj: ČT24)

Počet zákazníků stoupl

Počet mobilních zákazníků stoupl o 103 tisíc na 4,94 milionu. Množství tarifních klientů se přitom zvýšilo o 6,5 procenta na 3,05 milionu, což představuje 62procentní podíl na trhu. Celkové výnosy z podnikání v mobilním segmentu klesly o 8,6 procenta na 26,13 miliardy. Konkurenční Vodafone loni zvýšil počet klientů o 139 tisíc na 3,313 milionu, T-Mobile výsledky oznámí příští týden.

Počet pevných linek klesá, přípojky xDSL k nim naopak rostou

Množství aktivních pevných linek se snížilo o pět procent na 1,58 milionu. Propad však byl pomalejší než v předchozích letech. Počet internetových přípojek xDSL na pevných linkách se naopak zvýšil o osm procent na 872 tisíc. Po předchozí stagnaci stoupl i počet přípojek O2 TV o pět procent na 136 tisíc. Celkové výnosy z pevných linek klesly o sedm procent na 22,6 miliardy korun. Tržby z internetových služeb stouply o jedno procento na 6,05 miliardy.

Investice loňské i ty budoucí

Skupina loni investovala 5,6 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o necelé jedno procento. Investice plynuly zejména do rozšiřování pokrytí mobilní sítě 3G a také pevného vysokorychlostního internetu prostřednictvím technologie VDSL.

Letos firma předpokládá investice až 6,2 miliardy korun. U výnosů očekává lepší trend než v minulém roce a u marže provozního zisku čeká mírný pokles. Společnost očekává, že výnosy z fixních a mobilních služeb vysokorychlostního internetu společně s rostoucími výnosy na Slovensku budou hlavními oblastmi zlepšení výkonnosti výnosů v letošním roce.