Světová banka zahájila proces výběru nového šéfa

Washington - Světová banka (SB) otevřela nominační proces, z něhož má vzejít její nový prezident. Ten by měl od letošního července nahradit nynějšího prezidenta SB Roberta Zoellicka (58), který ve středu oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení. Rada SB chce nového šéfa jmenovat do dubna.

Kandidáti na funkci prezidenta mohou podávat přihlášky do 23. března, nominovat je budou členské země. Po uzávěrce rada vybere tři lidi, kteří postoupí do dalšího kola. Zoellick stojí v čele Světové banky od 1. července 2007. Na konci června mu tedy skončí funkční období.

Většího vlivu v klíčových globálních institucích jako je Světová banka a Mezinárodní měnový fond se v posledních letech domáhají hlavně mladé tržní ekonomiky. Lze proto čekat, že budou i tentokrát zdůrazňovat důležitost konkurenčního procesu.

V čele Světové banky stojí podle nepsané úmluvy vždy Američan, zatímco v čele MMF bývá Evropan. Měnový fond řídí Francouzka Christine Lagardeová. Navzdory sílícímu vlivu mladých tržních ekonomik se podle agentury Reuters očekává, že novým šéfem SB se opět stane Američan.