Nabucco nejspíš omezí kapacitu, má málo plynu

Washington – Plynovod Nabucco, který má do Evropy přivést plyn z oblasti Kaspického moře a snížit její závislost na dodávkách z Ruska, by mohl být menší, než se původně plánovalo. Uvažuje se o poloviční kapacitě a zkrácení trasy. S odkazem na dobře informované zdroje to uvádí internetová verze ekonomického deníku The Wall Street Journal.

Původně ambiciózní projekt počítal s plynovodem dlouhým 3 900 kilometrů s přepravní kapacitou 31 miliard krychlových metrů plynu ročně, který by začínal na východní hranici Turecka s Gruzií a vedl až do Rakouska. Ve stavbě produktovodu, jenž může zvýšit energetickou bezpečnost EU, se během svého předsednictví v Evropské radě angažovala česká vláda.

Hlavní problém: málo plynu z Kaspického moře

Nový návrh však podle The Wall Street Journal předpokládá, že by plynovod vedl jen mezi Bulharskem a Rakouskem a měl pouze poloviční kapacitu. Reaguje tak na malé množství plynu, které je nyní v oblasti Kaspického moře k dispozici. Projektu konkuruje plynovod South Stream, který staví ruský plynárenský gigant Gazprom. Moskva už se státy střední Asie podepsala smlouvy o zvýšeném vývozu plynu a s Tureckem se dohodla na vedení plynovodu přes jeho území.

Nabucco má být alternativní trasou pro dovoz plynu do Evropy mimo území Ruska, kterému se výstavba Nabucca nelíbí, a Ukrajiny. Má velkou politickou podporu z EU, protože má snížit závislost EU na ruském plynu. Je však také velmi kontroverzním projektem kvůli své velikosti a nákladům.

Konsorcium pro výstavbu plynovodu Nabucco tvoří německá společnost RWE a šest dalších evropských energetických podniků. Generální ředitel RWE Jürgen Grossmann dokonce minulý měsíc v rozhovoru pro The Wall Street Journal uvedl, že jeho firma by mohla od projektu odstoupit.

Konsorcium podle listu již dříve potvrdilo, že zvažuje nové alternativy projektu. „Propočítáváme několik scénářů, včetně různých možností kapacity a délky plynovodu. Naším preferovaným scénářem nicméně zůstává základní projekt a žádné konečné rozhodnutí ještě nepadlo,“ uvedl v pátek mluvčí konsorcia.

Plynovod Nabucco a South Stream
Zdroj: ČT24