Němcová ocenila drobné živnostníky. Jsou solí naší ekonomiky, tvrdí

Praha – Šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dnes v parlamentu ocenila třicítku drobných živnostníků a rodinných firem. Chce tím dostat staré dobré řemeslo zpět na výsluní a podpořit tak malé podnikatele, kteří jsou podle ní „nezbytnou solí naší ekonomiky.“ Pro symbolickou cenu si do Prahy přijela i paní Konopíková, pekařka nyní již proslavených krchlebských koláčů.

Pekařské řemeslo se v Krchlebech na Domažlicku pořádně rozjelo až v posledních patnácti letech. „Zákazníci museli nejdříve ochutnat, potom to šlo z rodiny do rodiny,“ tvrdí majitelka malé pekárny Helena Konopíková. Největší zájem o sladké koláče je od jara do podzimu.

Když v 90. letech poprvé s kolegy vyjela prodávat tradiční chodské koláče na hranice německým turistům, příliš úspěšná nebyla – prodali maximálně deset kusů. Dnes si však na nedostatek zákazníků stěžovat nemůže, denně musí rodinná firma upéct až 400 koláčů.

„Děláme to pořád stejně, i když jsou nové suroviny, snažíme se to dělat postaru,“ vysvětluje úspěch svého pečiva paní Konopíková. Udržování tradic a obchodní úspěchy krchlebské pekárny ocenila předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová při setkání s drobnými živnostníky.

Je to pohlazení po duši, váží si ocenění živnostníci

Pamětní list a symbolický pytlík soli také převzali kováři, zahradníci, krejčí nebo včelaři. „Považuji za potřebné ocenit jejich pozitivní přístup k životu, jejich odvahu vzít odpovědnost za svůj život do vlastních rukou a jít za svým cílem i s tím, že to není a nebude vždy úplně snadné,“ poznamenala Němcová. Celkem bylo oceněno třicet malých živnostníků a rodinných firem.

S vysokou ústavní činitelkou si rukou potřásl i výrobce dřevěných hraček Jaroslav Zeman. „Jsem rád že si i nás drobných živnostníků někdo všiml, je to pohlazení po duši,“ podotkl muž, jehož řemeslo má více než staletou tradici.

Němcová chce v oceňování drobných podnikatelů pokračovat i v dalších letech. Právě tito lidé jsou podle ní pro naši ekonomiku velmi důležití, a přitom o nich není tolik slyšet. Změnit se to pokouší například pořad ČT Toulavá kamera, který se místním tradicím pravidelně věnuje.