DreamWorks zakládá pobočku v Číně

Los Angeles - Jedno z nejvýznamnějších filmových animačních studií DreamWorks začne působit v Číně. Ve spojení se třemi tamními firmami má na trhu vyrůst velký hráč v oblasti animace na asijském trhu. Nová společnost bude mít podle odhadů hodnotu 330 milionů amerických dolarů.

Z dílny DreamWorks pocházejí takové hity jako Shrek, Madagaskar či nejnovější Kocour v botách. Některé z budoucích filmů studia teď ale místo Spojených států možná vzniknou v Číně. Firma otevírá v Šanghaji novou pobočku, která by měla uspět na asijském trhu.

Podle analytika zábavního průmyslu Michaela Pachtera bude mít Čína z animátorské filiálky velký prospěch, DreamWorks totiž v podniku zaměstná hlavně Číňany. "Musejí se spojit s místními firmami, takže odborníci ze zahraničí zaučí místní pracovníky, tvrdí Pachter s tím, že v nejlidnatější zemi světa jsou animace na poměrně dobré úrovni. Projekt by se měl rozběhnout ještě letos.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)

Filmový trh v Číně je velký a americká firma na něm už teď vydělává. Třeba druhé pokračování filmu Kung Fu Panda se stalo vůbec nejvýnosnějším animovaným filmem v regionu. Tržby z něho se vyšplhaly na 100 milionů amerických dolarů.

Clayton Dube, Univerzita Jižní Karolíny

„Čínský trh má jen malý zájem o jiné filmy než opravdu velké projekty. Avatar, Titanic, 2012, Transformers - těm všem se dobře dařilo. Naopak filmům, které jsou hlavně o příběhu bez efektů, se v Číně moc nedaří.“

Americký animátorský gigant, který založil veleúspěšný režisér Steven Spielberg, bude mít v nové společnosti podíl 45 procent. O zbytek se podělí tři čínské firmy, podle analytiků budou profitovat všichni.