Atény: Úspory, strach, bojovná nálada a stihomam

Atény - Drastické úspory, nedostatek základních potřeb, strach, to jsou slova, která Řekové nepamatují prakticky od druhé světové války. Zdá se, že krize mění jejich mentalitu, většinou k horšímu. Sílí extremistické názory, nálada je bojovná, šíří se stihomam. Tamním obyvatelům zůstává jediné, vytrvat, vyrovnat se s krizovou situací a nebát se budoucnosti.

Protiněmecké a protiunijní nálady jsou na denním pořádku

Do skepsí upadají jak prostí lidé, tak politici. Šíří se stihomam - pocit pronásledování a perzekuce. Řecký prezident Karlos Papulias podléhá dojmu, že jsou Řekové uráženi. Závazek státu zůstat v eurozóně totiž znamená jediné, další škrty.

„Pozitivní zpráva pro Řeky? Země nezkrachovala,“ tvrdí spolupracovnice ČT Soňa Dorňáková Stamu.

Nekonečné škrty

Životní úroveň Řeků v nejbližší době nemá příznivé vyhlídky, proslýchá se totiž, že by v červnu mělo dojít k další vlně propouštění. Lidé si tak připadají jako v bludném kruhu.

Ekonomové: Není možné stále šetřit, nutné jsou investice

Méně se nakupuje, není dostatek peněz, zvyšuje se nezaměstnanost. Kvůli problémům by mohlo dojít i ke krachu pojišťoven. Ekonomové volají po nutnosti zahraničních investic, něco ve stylu Marshallova plánu, které by do země napumpovaly peníze a rozhýbaly ekonomiku.

Doposud se výrazně nepropouštělo

Řecko s propouštěním váhá, až podmínka pro splnění druhého záchranného balíku výrazně tlačí na snižování stavů státních zaměstnanců, v letošním roce se čeká, že jich o práci přijde na 15 tisíc. I přesto se již nyní pohybuje podíl nezaměstnaných nad 20 procenty. Právě problém přebujelosti státního sektoru a dotování nesoběstačných organizací vyvolal i problémy soukromého sektoru, se snižováním platů a propouštěním se totiž sveze.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod