Na blacklistu veřejných zakázek je první hříšník

Brno – Na černé listině veřejných zakázek se objevilo první jméno. Ostravská společnost Stavoenergo si nelichotivé prvenství vysloužila za to, že padělala dokumenty v tendru na stavbu kanalizace za 225 milionů korun na Frýdecko-Místecku. Firma se teď v příštích třech letech nebude moct účastnit žádných veřejných tendrů. Kromě toho si od antimonopolního úřadu vysloužila půlmilionovou pokutu. Tu ale zřejmě nezaplatí. Dodavatelům totiž dluží kolem deseti milionů korun. Loni v listopadu proto sama podala návrh na vyhlášení konkurzu.

Na černou listinu se podle předsedy antimonopolního úřadu Petr Rafaje dostanou ty firmy, které poskytují nepravdivé údaje nebo podváděly v průběhu veřejné zakázky. „V této souvislosti jsme vyšetřovali dvě firmy a právě v případě Stavoenerga je už rozhodnutí pravomocné a tato firma je zařazena na černou listinu,“ doplnil.

Petr Rafaj, předseda ÚOHS:

„Prověřujeme pouze doklady, které doloží firmy při veřejné zakázce. Provádíme kontrolu, zda uvedené údaje jsou pravdivé a odpovídají skutečnému stavu. Toto jsme právě provedli v případě firmy Stavoenerga a zjistili jsme, že některé údaje jsou falšované a na základě toho jsme rozhodli o zařazení firmy na tuto listinu.“

Ostravská firma se v tendru v obci Baška zúčastnila jako člen sdružení Čistá Baška. „Uchazeč předložil v nabídce sdružení nepravá a nepravdivá potvrzení Finančního úřadu a Okresní správy sociálního zabezpečení, která měla prokázat jeho základní kvalifikační předpoklady,“ uvedl Rafaj.

Konkrétně šlo o doklady o bezdlužnosti, ty ale podle všeho byly padělané. V době zadávání zakázky měla firma daňové nedoplatky, dluh na pojistném na OSSZ i na příspěvku na státní politiku zaměstnanosti včetně penále pro neplacení pojistného.

Falzifikáty zjistila hodnotící komise zadavatele, když získala jak vyjádření Finančního úřadu Ostrava I, tak i Okresní správy sociálního zabezpečení Ostrava. Obě instituce shodně popřely vystavení předložených potvrzení. Nabídka sdružení pak byla z tendru vyřazena.

První adept na černou listinu se odvolal

Na černé listině se měla objevit také firma Kofroň Production & Advertising, která organizovala Znojemské historické vinobraní. Protože se firma odvolala, antimonopolní úřad se případem i nadále zabývá. „Firma podala odvolání, při kterém doložila další doklady a důkazy, kterými podporovala své podání v rozkladu, a já jsem toto s rozkladovou komisí posoudil a došel jsem k závěru, že doložené doklady mohou změnit náhled úřadu na stav,“ potvrdil Rafaj.