Česká pošta zvažuje zdražení zásilek do odlehlých míst

Praha - Česká pošta uvažuje o tom, že by se za doručování zásilek do málo obydlených míst platilo od příští roku více než ve větších městech. Odůvodňuje to vysokými náklady a malým ziskem. Přestože končí její monopol a vzniká konkurence – o zakázky se v náročných terénech neobává. Roznáška se podle propočtů konkurence vyplatí jen v šesti největších městech. Státní firma ji nicméně bude muset zajistit i na těžko dostupných místech.

Rozdíly v roznáškách jsou patrné v porovnání času, který potřebuje doručovatel v centru Prahy a v okrsku na Šumavě. Zatímco v prvním případě lze obejít vyhrazený rajon za 3 hodiny, cesta za šumavskými adresáty znamená jízdu desítky kilometrů a navíc s mnohem menším množstvím dopisů. Doručit pár obálek na horské samoty vyjde poštu podle odhadů až patnáctkrát dráž. Pošta navíc přijde příští rok o monopol, což může výrazně zahýbat s cenami ve městech a na venkově.

Česká pošta však má minimálně dalších pět let povinnost zajistit, aby běžné dopisy nebo pohledy dorazily i do těch nejvzdálenějších míst. Bez monopolu se však pošta dostane do ztráty, kterou by podle připravované novely měly společně zaplatit všechny firmy na trhu. Konkurentům se to nelíbí a hrozí ústavní žalobou. „Pokud si stát objednává univerzální službu, tak musí nést i ztráty,“ namítá ředitel Mediaservis Michal Koriandr. Situace na poště tak připomíná počátky mobilních operátorů. I ti museli přispívat na udržování telefonních budek. Dnes je tato oblast placena státem.

Doručovací trasa z Vimperku na Kvildu a Horskou Kvildu je podle České pošty jedna z nejdražších v republice a musí jí dotovat. "V každém případě je jisté, že zákazníci někde na vesnici zaplatí za listovní službu stejnou listovní službu výrazně vyšší cenu, než zákazníci ve městech,“ dodal mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Přesto, že od příštího roku budou moci rozvážet malé listovní zásilky i soukromé společnosti, o lokality typů šumavských obcí nebude mít pravděpodobně nikdo z nich zájem.