Dnešní děti touží po hračce těch Husákových - Igráčkovi

Praha – Na trh se vrátila dětská retro hračka – Igráček. Oblékl sice nový kabát, přesto je ale vlastně stejný jako před lety. Za rok a půl se prodalo téměř půl milionu těchto plastových panáčků. Prodejci hraček ale tvrdí, počáteční boom prodeje zpomalil.

Igráček byla oblíbená hračka takzvaných Husákových dětí. V devadesátých letech ale upadl do zapomnění a jeho výroba živořila. Vytlačily ho totiž zahraniční novinky a počítačové hry. Nakonec se ale přece vrátil, s nápadem legendární figurku oživit přišel v roce 2007 Miroslav Kotík. „Kladli jsme si za důraz, že musíme postavičku přizpůsobit tomu, aby to byla i dnešní hračka. Nároky dnešních dětí jsou poněkud vyšší, než byly ty naše,“ podotkl.

Igráčka trvalo oživit zhruba dva a půl roku

Oživit igráčka trvalo dva a půl roku, kromě nákupu původních forem totiž musel Miroslav Kotík získat také originální značku. Podařilo se mu to, a tak figurka dnes vypadá podobně jako první vyrobená postavička zedníka z roku 1976. Dutá hlava, typický gumový sestřih a stabilní úsměv na tváři. Jediné, co přibylo, je nos v obličeji a hlavně otáčivé zápěstí. „To dává další velké možnosti, aby si s postavičkou dítě mohlo hrát,“ vysvětlil Kotík.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Za rok a půl se na českém trhu prodalo půl milionu těchto figurek. „Očekávali jsme, že bude velký zájem, ale že bude takhle enormní, to jsme opravdu nečekali. Proto teď můžeme říct, že totálně nestíháme,“ upozornil vedoucí výroby Igráčků Jaroslav Promberger. Podle obchodníků však prvotní boom zájmu o Igráčky pomalu opadává. „Když to přišlo na prodejny, tak toho byly velké stojany a ze začátku se toho prodávaly desítky a postupem to opadalo, v dnešní době to máme spíš jako doplňkový prodej,“ vyjádřila se vedoucí prodejny hračkářství Miroslava Niezgodová.

Kromě Igráčka se vrátily i další retro hračky

Poslední ze série je Igráček pro dospělé, vrací se tak do rukou těch, kteří ho mívali v dětském pokoji. Hlavní cílovou skupinou ale zůstávají děti, a to hlavně ty české. Do zahraničí firma vyváží jen velmi málo.

Igráččci nejsou jedinou retro hračkou na českém trhu. Mezi regály v hračkářstvích stále najdete stavebnici Merkur, Piko vláčky. Prodejci mezi takové řadí už i takové ikony, jako je Krteček a Hurvínek se Spejblem.

Vydáno pod