Loni bylo v ČR odhaleno na 6 tisíc padělaných bankovek a mincí

Praha – V České republice bylo loni zadrženo přes 6 tisíc kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn. Oproti loňsku to představuje pokles o více než 500 kusů. Největší podíl na zadržených padělcích měly české bankovky a mince, kterých bylo loni odhaleno přes 4,5 tisíce.

„Většinu padělků rozpozná i laik. K odhalení padělku stačí kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením,“ upozornil člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek.

Naprostá většina (96 procent) zadržených padělků českých bankovek byla podle něj stejně jako předloni vytištěna na inkoustových tiskárnách. Padělatelé se v posledních letech nejvíce zaměřují na výrobu nepravých bankovek v hodnotách 500 a 1 000 korun.

Loni v Česku ubylo nejen odhalených padělků, klesla i jejich celková hodnota. Propadla se na 2,94 milionu z předloňských 4,8 milionu korun. Nejčastěji se podle policie s falešnými penězi setkávají lidé třeba v barech, kde je málo světla. Tam si je totiž nemůžou dobře prohlédnout a zkontrolovat všechny ochranné prvky. S odhalováním falešných peněz má pomoct i aplikace pro počítačové tablety, která je zdarma k dispozici na stránkách centrální banky. Za necelý měsíc si ji stáhlo už 7 500 lidí.

Vydáno pod