Leasing se mezi podnikateli stává oblíbenou formou financování

Praha – Firem, které si půjčily od nebankovních společností, vloni o deset procent přibylo. Zájem investovat měly podniky zejména v první polovině roku. Celkem tak získaly skoro 90 miliard korun. Naopak domácnosti byly zdrženlivější, dluhů si mimo banky udělaly skoro stejně jako o rok před tím. Objem leasingu dosáhl 49,1 miliard, spotřebitelských úvěrů loni bylo za 34,2 miliardy.

Mimo banky si půjčují především podnikatelé. Z celkového objemu tvořily jejich úvěry přes 71 procent, zbývající třetinu půjček připadá na domácnosti. „Zvýšené úvěrování ze strany podnikatelů může znamenat i to, že podnikatelé začínají věřit svému podnikání a věří, že jejich situace se v blízké době zlepší,“ uvedl Petr Zámečník, šéfredaktor portálu Investujeme.cz.

„Firmy mají stále větší zájem o nebankovní úvěry, významný je i růst operativního leasingu o devět procent. Pro spotřebitele nabízejí leasingové a splátkové společnosti po změně legislativy většinou spotřebitelské úvěry,“ popsala vývoj na trhu nebankovního financování předsedkyně představenstva asociace Jiřina Tapšíková.

Leasing je rychlý, dostupný a pružný

Firmy na leasingu oceňují zejména jeho dostupnost. Nejčastěji ho využívají menší a středně velké společnosti. „Při rozjezdu nemají malé a střední podniky platební historii a nejsou zajímavým zákazníkem pro bankovní sektor,“ uvedla důvody obliby leasingu Jiřina Tapšíková, předsedkyně ČLFA. Podle Hájka je hlavní výhodou nebankovních půjček rychlost jejich vyřízení. „Je tam mnohem větší pružnost a dostupnost,“ poznamenal s tím, že úvěrové společnosti jsou také schopny žadatele o půjčku rychleji prověřit, zda bude moct splácet.

Nevýhodou leasingu je, že kupovanou věc vlastní až do poslední splátky leasingová společnost. Problémy tak můžou nastat třeba v okamžiku, kdy zboží není dodáno včas. Podnikatelé si na leasing nejčastěji pořizují stroje a auta. Loni takhle nakoupili zboží za víc než 45 miliard korun.  

Na rozdíl od firem jsou české domácnosti opatrnější. Neutrácejí a snaží se spíš spořit. Projevilo se to i ve spotřebitelských úvěrech. „Došlo k určitému vystřízlivění, lidé už si nepůjčují jak bylo běžné třeba na dovolenou,“ informoval Vratislav Válek z ČLFA. Od nebankovních institucí si Češi vloni půjčily přibližně 35 miliard korun, což je jen o procento víc než o rok před tím.

Vydáno pod