VV chtějí místo zmrazení důchodů o rok odložit penzijní reformu

Praha – Věci veřejné dnes přišly s vlastním návrhem úspor. Místo zmrazení nebo alespoň omezení valorizace penzí, na čemž se včera dohodli ekonomičtí ministři, prosazují odložení důchodové reformy o rok. Koaličním partnerům chtějí navrhnout i další opatření, podle vyjádření ekonomického experta VV Michala Babáka by 5 až 10 miliard do rozpočtu mohla přinést například daňová amnestie. Kromě toho chce nejmenší koaliční strana usilovat také o zachování dvojí sazby daně z přidané hodnoty. VV nicméně ocenily šíři návrhů ekonomických ministrů, která podle nejmenšího koaličního partnera umožňuje diskusi o variantách.

Pro udržení deficitu veřejných financí pod 3 procenty hrubého domácího produktu bude podle ekonomických ministrů nezbytné další zvýšení daně z přidané hodnoty a omezení valorizace penzí. Ani o jednom nechtějí Věci veřejné slyšet.

Zmrazení penzí je pro VV naprosto nepřijatelné

„Pro Věci veřejné je zmrazení důchodů naprosto zásadní, elementární věc, kterou z hlediska sociálního smíru, z hlediska spravedlnosti v tomto státě nelze připustit,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Věci veřejné proto chtějí usilovat o valorizaci důchodů alespoň o inflaci.

Šéf poslanců VV Vít Bárta na tiskové konferenci ke škrtům.
Zdroj: ČT24

Dodatečné peníze do rozpočtu by podle výkonného výboru nejmenší koaliční strany mohlo přinést spíše odložení reformy penzí o rok - na leden 2014. To je ale nepřijatelné pro ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Ani na minutu jsme o tom neuvažovali, protože důchodová reforma má v ČR již 15 let zpoždění,“ zdůraznil ministr.

VV chtějí bojovat i proti zvýšení DPH na potraviny 

V případě daně z přidané hodnoty chtějí usilovat i o přehodnocení již schváleného plánovaného sjednocení DPH na 17,5 procenta. „Jsme přesvědčeni o tom, že bude daleko lepší a optimálnější zachovat dvě sazby na 14 a 20 procentech, jednak fiskálně to bude pro rozpočet zajímavější a další věc je, že pro nízkopříjmovou populaci to bude výhodnější,“ vysvětlil Babák. Diskutovat jsou VV ochotné například o daňových sazbách 14 a 20 procent. Odchodem z Nečasova kabinetu nicméně VV kvůli DPH hrozit nehodlají.

Michal Babák, ekonomický expert VV

„V žádném případě si nemyslím, že bychom odcházeli z koalice kvůli debatě o DPH.“

Radek John, předseda VV

„Oceňujeme šíři návrhů (ekonomických ministrů), která umožňuje bavit se o variantách a umožňuje vyladit návrhy tak, aby rozdělení tíže škrtů bylo spravedlivé, aby nepostihovalo jenom střední vrstvu a sociálně slabé, ale abychom se všichni v této zemi podíleli na nutných úsporných opatřeních.“

Kromě změn v DPH a plánu na zmrazení penzí se VV nezamlouvá také Kalouskův návrh na zrušení porodného ani škrty v rozpočtové kapitole ministerstva školství vedeného jejich  ministrem Josefem Dobešem. Naopak Kalouska chtějí podpořit v boji s šedou ekonomikou, zejména v souvislosti s daňovými úniky u pohonných hmot.

VV prosazují daňovou progresi

A vítají i další opatření. „Vítáme, že koaliční partneři připustili debatu o progresivním zdanění vyšších příjmových skupin,“ poznamenala Peake. Podle Babáka již dříve VV navrhovaly, aby vznikla další, 31procentní sazba daně pro příjmy nad 100 tisíc korun. Další zdroje příjmů do státního rozpočtu chce strana hledat také ve vyšším zdanění hazardu, zavedení majetkových přiznání pro lidi s majetkem nad 20 milionů korun nebo zvýšení firemních daní. Sazba daně z příjmu firem by podle představ VV mohla vzrůst o procento. „To je suma, kterou korporace bez problémů unesou, jak nám mnohokrát potvrdily,“ podotkl John.

Významná finanční rezerva, která by mohla podle VV řešit téměř celý nedostatek za rok 2012, se pak údajně nachází také v kapitole všeobecné pokladní správy a státního dluhu. Ekonomičtí experti VV odhadují, že je tato rezerva minimálně o 10 miliard vyšší, než kolik připouští ministerstvo financí. To je v této chvíli připraveno z těchto kapitol škrtnout zhruba 6 miliard korun.

Aby bylo možné dodržet schválené schodky rozpočtu, a naplnit tak konvergenční program, bude muset stát podle ministerstva financí v roce 2013 ušetřit dalších 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun.