DPH vzrostlo po novém roce o čtyři procenta - ceny o víc než deset

Praha – Daň z přidané hodnoty vzrostla po novém roce o čtyři procenta, ovšem ceny v obchodech vyrostly o více než deset procent. Ceny ovoce a zeleniny vzrostly dokonce o 40 procent. Dražší jsou zejména základní potraviny, které lidé kupují nejčastěji. Rozdíl zjistila společnost PPM Factum, když porovnala, kolik si aktuálně účtují největší tuzemští obchodníci.

Čerstvé máslo se ještě začátkem listopadu prodávalo za 27,90. Dnes stojí o 3 koruny, tedy o 11 procent, víc. Minerální voda za 12,90 zdražila o korunu, tedy o 8 procent. „Procentuální nárůst se nejvíce projevil u nejlevnějších výrobků, u kterých vidíme zaokrouhlování cen. To zaokrouhlení je automaticky posunulo na desetiprocentní nárůst,“ komentoval situaci Pavel Říha, komerční ředitel PPM Factum.

Obchodníci se ovšem brání a tvrdí, že kromě DPH jim rostly i další náklady. „Nárůst není spojený pouze s DPH. Zásadní zvýšení cen způsobuje běžné zvýšení cen komodit, ceny pohonných hmot, velké náklady na logistiku a tak dále,“ uvedl Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Cena se ovšem kvůli dražší energii a pohonným hmotám nezvýšila u všeho zboží stejně. Například u drogerie vzrostly ceny jen o procento. Cena chleba se v posledních měsících neměnila vůbec.

Nejvíce za poslední tři měsíce zdražily ovoce a zelenina, a to o 40 procent. Podle obchodníků za to mohou sezónní výkyvy, jenže i meziročně jsou ceny o 17 procent vyšší. „Na konci roku 2010 byly ceny potravin docela nízko, což vycházelo ještě z důsledků krize, která vyústila v nízké ceny veškerých zemědělských surovin,“ komentoval agrární analytik Petr Havel. Podle obchodníků ceny potravin ještě koncem roku vzrostou.

Vydáno pod