Lidé u Fortuny prosázeli nejvíc v historii

Praha - Sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group loni klesl čistý zisk meziročně o 23,3 procenta na 13,3 milionu eur (tedy 331 milionů korun). Způsobila to ztráta ze vstupu do loterijního byznysu, uvedla Fortuna, největší středoevropský provozovatel kurzových sázek. Přijaté sázky ale loni vzrostly o 6,2 procenta na 409,3 milionu eur a výnosy společnosti stouply o 10,7 procenta na 89,8 milionu eur. Vyplývá to z předběžných neauditovaných výsledků.

„V kurzových sázkách se nám dařilo velmi dobře. V Čechách i na Slovensku to byly nejlepší výsledky v historii. Ztrátu způsobilo to, že jsme v Česku rozjeli novou loterii,“ komentoval výsledky Wilf Walsh, generální ředitel a místopředseda představenstva společnosti Fortuna Entertainment Group.

Na sportovní utkání sázeli lidé o 3,6 procenta více než rok předtím a prosázeli tak 399,5 milionu eur. Nejvíce se na tom podílelo internetové sázení v České republice a na Slovensku. „Navzdory absenci velkých sportovních soutěží v roce 2011 jako například mistrovství světa ve fotbale si Fortuna vedla velmi dobře a překonala rekordní výsledky z roku 2010,“ informovala firma, která je největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek a kromě Česka a Slovenska působí také v Polsku.

Jozef Janov, předseda dozorčí rady Fortuny:

„Ačkoliv byl trh v Evropě poznamenán dalším hospodářským zpomalením, segment sázení se ukázal jako odolný tržním nejistotám a vyvíjel se v souladu s naším očekáváním.“

Sázení přes internet se stává stále oblíbenějším

Celkové hrubé výhry v loňském roce stouply o 9,7 procenta na 101,8 milionu eur, z toho hrubé výhry ze sportovního sázení vzrostly meziročně o 4,2 procenta na 96,7 milionu eur. O víc než čtvrtinu se zvýšily u sportovního sázení online, na pobočkách mírně klesly. Fortuna za loňský rok poprvé vykázala také přijaté sázky z loterie. Ty činily 9,9 milionu eur a hrubé výhry v tomto segmentu 5,1 milionu eur. Přijaté sázky ze stíracích losů představovaly 3,4 milionu eur a z číselných loterijních her 6,5 milionu eur.

V loteriích se Fortuně příliš nedařilo

Číselnou loterii Loto spustila Fortuna v Česku loni v polovině července, následovala denní hra Zlatých 11. „Rychlý nástup Fortuna loterie v prvních týdnech po spuštění byl do určité míry zpomalen návratem Sazky na trh po období finančních problémů a vlastnických změn,“ komentovala firma. V loterijním byznysu vykázala loni Fortuna ztrátu sedm milionů eur. Podle jejího odhadu má nyní na trhu loterie v Česku podíl 10 až 12 procent. Návratnost loterijního projektu očekává v první polovině příštího roku.  

Hrubý zisk ze sázení v loňském roce meziročně vzrostl o 8,8 procenta na 80 milionů eur, z toho hrubý zisk ze sportovního sázení se zvýšil o 3,7 procenta na 76,2 milionu eur. Provozní výsledek (EBIT) loni klesl o čtvrtinu na 16,8 milionu eur, mimo jiné kvůli nárůstu odpisů. Pokračující dividendovou politikou Fortuny je vyplácet 70 až 100 procent konsolidovaného čistého zisku. „Konkrétní výši dividendy navrhne představenstvo společnosti akcionářům na řádné valné hromadě, která se bude konat v květnu 2012,“ uvedla Fortuna. S akciemi Fortuny se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem společnosti je finanční skupina Penta.

Vydáno pod