Řecko podle EU reformy plní, půjčku ale dostane až po seškrtání dluhů

Brusel - Řecko podle ministrů financí eurozóny zatím plní podmínky z dohody o druhém záchranném balíku půjček ve výši 130 miliard eur, které by Atény sužované dluhovou krizí měly dostat výměnou za drastické a nepopulární škrty. Několik zbývajících otázek by mělo být dokončeno v brzké době. Peníze ale do Řecka začnou proudit až tehdy, kdy skončí seškrtání řeckých dluhů ze strany soukromých věřitelů.

Obecně se na balíku půjček za 130 miliard eur dohodla eurozóna už dříve výměnou za to, že Řekové přistoupí k tvrdým reformám. Ministři nyní hodnotili, jestli Atény dané sliby plní. Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker v prohlášení rozeslaném novinářům uvedl, že Řekové v tomto směru učinili výrazný pokrok. Zbývající zatím otevřené otázky by měly být brzy uzavřeny.

Součástí dohody o balíku ale je i to, že by soukromí věřitelé měli na základě dobrovolných dohod seškrtat zhruba tři čtvrtiny hodnoty řeckých dluhopisů. Tento proces zatím neskončil. Ještě se čeká na to, jak velké množství privátních investorů se nakonec zapojí. Jasněji by v tom mělo být již v první dekádě března.

Díky půjčkám a seškrtání dluhů by se pak mělo podařit řecký dluh snížit do roku 2020 na takřka 120 procent hrubého domácího produktu. To je ale stále mnohem více, než stanovuje Pakt stability a růstu, který se země eura zavázaly dodržovat. Ten počítá s tím, že by dluh země neměl překročit 60 procent HDP.

Řecko šetří, kde se dá. Neplatí už ani prezidenta a premiéra

Řecko v posledních dnech schválilo další drastické škrty zahrnující snížení mezd i některých dávek nebo rušení pracovních míst ve státních firmách. Země musí šetřit na všech frontách. A šetří na sobě i premiér Lukas Papadimos. Za svou práci nedostává žádný plat – po svém nástupu do funkce se ho vzdal.

Lucas Papadimos
Zdroj: Thierry Charlier/AP/ČTK

Že se Papadimos rozhodl pokusit vyvést Řecko z hrozícího bankrotu zcela zadarmo, se zjistilo až nyní u příležitosti summitu Evropské unie v Bruselu. Na jeho plat se zeptal německý novinář a dostalo se mu odpovědi, která byla překvapivá i pro Papadimosovy blízké spolupracovníky. Papadimos uvedl, že ho k tomuto osobnímu rozhodnutí dovedlo poznání rozsahu krize, kterou řecká společnost v současnosti prochází. V únoru se svého platu vzdal i řecký prezident, který to ale neopomněl oznámit.