Drachma skončila, ale na jak dlouho?

Atény – V době spekulací, jestli se Atény nakonec nevrátí ke staré měně, skončilo jedno z nejstarších oběživ na světě – řecká drachma. Dnešek byl totiž poslední den, kdy si Řekové mohli vyměnit staré bankovky za eura. Kvůli protestům proti přijatým škrtům ale historická chvíle odezněla bez povšimnutí.

V aktuální atmosféře, kdy v ulicích Atén takřka denně protestují doktoři, právníci, stavaři, úředníci či archeologové, vypršela v naprosté v tichosti desetiletá lhůta na výměnu starých papírových drachem. Mince skončily v centrální bance už před osmi lety. Drtivá většina Řeků ani nevěděla, že stará měna s dneškem navždy ztrácí svou směnnou hodnotu. 

V oběhu bylo, podle centrální banky na sedm set milionů bankovek. Část se vyměnila v poměru 340 drachem za jedno euro. V rukou Řeků  ale pořád zůstává podle centrální banky hotovost za 200 milionů eur. Většina je údajně poškozena nebo zničena. Řekové se tímto tématem nezabývají už dávno, když přestala platit drachma v roce 2002. Drachma už má pro lidi od roku 2002 jen numizmatickou hodnotu, popisuje spolupracovnice ČT v Řecku Soňa Dorňáková – Stamu. Kromě drachmy letos definitivně končí i další původní měny - italská lira, francouzský frank a finská marka.

Řecké drachmě odzvonilo (zdroj: ČT24)