Ceny pohonných hmot dál výrazně rostly

Praha – Pohonné hmoty také v uplynulém týdnu výrazně zdražily, jak napovídají dnešní údaje Českého statistického úřadu. Za nejžádanější benzin Natural 95 motoristé zaplatili o 27 haléřů více, cena se dostala na průměrných 36,42 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o 25 haléřů a motoristé ji mohli koupit v průměru za 36,94 koruny za litr.

I tentokrát nejvíce podražil bezolovnatý benzin Special 91, a to o 39 haléřů na průměrných 35,80 koruny za litr. Cena se zvýšila i u plynu LPG, který se prodával v porovnání s předchozím týdnem o sedm haléřů dráž za 17,77 koruny za litr.

„Ceny pohonných hmot směřují vzhůru vlivem vývoje cen ropy a cen na rotterdamské burze,“ vysvětlil analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener. „Průměrné ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu pokračují v růstu. V uplynulých dnech jsme však byli svědky posílení koruny, což by mělo zmírnit tlak na růst cen u našich čerpacích stanic,“ uvedl v pondělí analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle pondělních údajů společnosti CCS zdražil Natural 95 v průběhu uplynulého týdne průměrně o 24 haléřů a v neděli stál průměrných 36,20 koruny. Ceny nafty vzrostly proti předchozí neděli o 19 haléřů na 36,68 koruny za litr. „Výraznější pokles cen pohonných hmot se v blízké budoucnosti jeví stále méně pravděpodobně. V případě realizace negativního scénáře, tedy dalšího růstu ceny ropy, který by nebyl kompenzován posilující korunou, bychom se mohli dočkat nových rekordních cen pohonných hmot,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Některým řidičům se proto vyplatí jezdit pro benzin do sousedních států. Třeba lidé z Ostravska stále jezdí tankovat do Polska. Ceny pohonných hmot se v Polsku  totiž průměrně pohybují o dvě koruny níže. Jinde v pohraničí to ale už neplatí a benzin tam zdražuje stejně rychle jako u nás.   

Ceny benzínu a nafty dál výrazně rostou (zdroj: ČT24)