NWR vloží do polského projektu Debiensko přes 12 miliard

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR) vloží do rozvoje polského dolu Debiensko investice za více než půl miliardy eur (v přepočtu přes 12 miliard korun), současně registruje tisíce žádostí o práci. Čísla upřesnil v obsáhlém rozhovoru s ekonomickým listem The Wall Street Journal (WSJ) podnikatel Zdeněk Bakala, jehož společnost BXR Group má nad NWR kontrolu.

„Vybudovat z ničeho úplně nový hlubinný důl, je velký závazek,“ míní Bakala. Celý proces, od prvního výkopu přes instalaci těžké techniky, položení kolejnic, až po zahájení těžby, podle něj zabere asi pět let. Bakala ale nepochybuje, že projekt bude úspěšný. „Poptávku po uhlí máme; jak energetika, tak hutnictví jsou ve střední Evropě v dobré formě,“ dodal.

BXR Group, ve které má Bakala asi 50procentní podíl, spravuje majetek za zhruba šest miliard dolarů (zhruba 112 miliard korun). Společnost BXR hledá nové investiční příležitosti a zaměřuje se například na reality v USA i jinde ve světě. Vzhledem k tomu, že střední Evropa se v mnoha ohledech přiblížila západní části kontinentu a ekonomika Evropské unie víceméně stagnuje, je podle Bakaly nutné hledat nové příležitosti po celém světě.

„Před dvěma lety jsme expanzi mimo Evropu zahájili ze dvou důvodů. Jednak jsme byli pro tradiční trhy ve střední Evropě už moc velcí a potřebovali jsme geografickou diverzifikaci, jednak jsme chtěli vstoupit i do jiných odvětví, než jsou přírodní zdroje,“ prohlásil.

BXR podle Bakaly vzhledem k růstu celosvětové populace, převážně v mladých tržních ekonomikách, kupuje nemovitosti a investuje do zemědělské půdy, hlavně v Argentině a Brazílii. Zároveň však firma investuje i do řady dalších odvětví, a to v zemích tak rozličných, jako jsou Mozambik, Austrálie a oblast jihovýchodní Asie. Prostřednictvím BXR Bakala nakupuje i komerční a obytné nemovitosti v Texasu.

Zdeněk Bakala
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

„Příležitosti jsou v pečlivě vybíraných konkrétních projektech, jejichž charakteristiky nedávají důvod k tomu, aby měly v současné době tak nízkou cenu,“ uvádí Bakala pro WSJ. Zhruba před týdnem jeho firma dokončila druhý velký nákup na realitním trhu v oblasti Houstonu, o podrobnostech se ale Bakala nezmiňuje.

The Wall Street Journal vyzdvihuje, že Bakala je jedním z mála českých finančníků, kteří zveřejňují, které politické subjekty podporují. Bakalu ve snaze o otevřenost hodně inspiroval bývalý prezident Václav Havel, Bakala stojí za myšlenkou otevřít v Praze pobočku amerického myšlenkového centra Aspen Institute a bude se snažit jeho prostřednictvím podporovat větší transparentnost v politice i podnikání.