Téměř deset českých firem denně pověsí byznys na hřebík

Praha - Za únor v Česku zkrachovalo 287 firem, což je nejvíc od doby, kdy začal platit nový insolvenční zákon. Ten je v činnosti od ledna 2008. Jak vyplývá z analýzy společnosti Czech Credit Bureau, počet insolvencí v únoru vzrostl oproti letošnímu lednu o čtvrtinu. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, za poslední měsíc tam zkrachovalo na šedesát firem.

S čím mají firmy problémy

  • Chybí hotovost na provoz
  • Není na splácení dluhů
  • Největší problém mají stavební firmy a ty, které prodávají zboží pro zábavu, rekreaci a sport

„Tam, kde je méně pracovních příležitostí, se firmám nedaří tak jako například firmám ze středočeského kraje. Firmy tak propouští zaměstnance, což se odrazí v situaci domácností,“ říká Miloslava Osvaldová, jednatelka společnosti Creditreform.

Osobních bankrotů přibývá

V mnohem větší míře ale krachují i běžní lidé, kteří většinou kvůli vysokým dluhům podají návrh na oddlužení, neboli osobní bankrot. V únoru jich bylo schváleno přes 1 200. Roste ale také počet těch neschválených.

„Domníváme se, že řada lidí je natolik zadlužená, že není schopna splatit ani 30 % svých závazků, což je podmínka pro to, aby bylo povoleno oddlužení. Existují však i případy, kdy soud schválí oddlužení i v případě, že dlužník není schopen splatit ani 30 % svých dluhů. Děje se tak ale pouze výjimečně,“ říká Osvaldová.

Krachy českých firem (zdroj: ČT24)