I když Romney porazí Obamu, bude stále druhý - za Washingtonem

Praha – Pokud republikánský kandidát na prezidenta USA Mitt Romney na podzim porazí Baracka Obamu, stane se druhým nejbohatším prezidentem v dějinách Spojených států. Větší majetek měl pouze první americký prezident George Washington. Ostatní kandidáti za republikány ani jejich úhlavní sok, demokrat a současný prezident Obama, svým jměním na nejbohatší prezidenty zdaleka nestačí.

Více než 200 milionů dolarů Romney vydělal vlastní pílí jako obchodník a investor. Výrazně mu pomohly daňové zákony vstřícné k bohatým. Paradoxně by mu to však mohlo ztížit cestu do Bílého domu. Miliony mu totiž podle některých odborníků brání v pochopení běžných Američanů.

„Barack Obama je viděn jako prezident, který je schopnější, co se týče přístupu k chudým lidem. Je známý fakt, že Mitt Romney vůbec neumí mluvit s normálními lidmi,“ komentuje to  novinář Erik Best.

Nemám ale strach o ty nejchudší

Romey během primárek prohlásil například toto: „Účastním se tohoto závodu, protože mám starost o Američany. Nemám ale strach o ty nejchudší. Pro takové lidi máme sociální záchrannou síť. Pokud ji bude potřeba opravit, udělám to.“

10 nejbohatších prezidentů (majetek v mil. USD)
Zdroj: ČT24

Prvním americkým prezidentům miliony vydělávala půda. Později se roztrhl pytel s právníky a na začátku 20. století již někteří šéfovali velkým těžařským a finančním firmám. Bohatí muži to mají při kandidatuře na amerického prezidenta jednodušší i dnes. „Pro bohatého člověka je to v primárkách lepší, protože normálně nemá tolik sponzorů na začátku, takže kdo má vlastní prostředky, může do toho jít,“ vysvětluje Best.

Clinton si na živobytí vydělal psaním knih

Ne každý prezident USA vždy patřil mezi nejbohatší. V poměrné chudobě zemřel například Abraham Lincoln. Během své funkce málem zbankrotoval také Bill Clinton. Ten na rozdíl od mnoha mocných mužů Ameriky nezdědil velký majetek a na živobytí si vydělal až psaním knih. Na žebříčku nejbohatších prezidentů se tou cestou vyšplhal až na deváté místo.

Nejbohatší prezidenti USA (zdroj: ČT24)