Britské Tesco přijme tisíce lidí, radost má i tamní vláda

Londýn - Britské Tesco vytvoří až dvacet tisíc nových pracovních míst. Dvouletý plán nebude jen obratem v péči firmy o zákazníka, ale i důležitou zprávou pro britskou vládu. Kvůli úsporám totiž musí z veřejného sektoru odejít na 700 tisíc lidí. Vláda se proto dohodla se soukromými firmami, že dají propuštěným práci.

Tesco počítá s tím, že expanze bude stát kolem tří set milionů liber. Zanedbané interiéry prodejen a mnohdy oschlé potraviny, což bylo výsledkem několikaletých úspor ve firmě, by se díky nim měly stát minulostí. Firma tak chce nalákat zákazníky, kteří navzdory nízkým cenám odešli ke konkurenci.

„Noví zaměstnanci budou pracovat hlavně v oddělení čerstvých výrobků. Budou se starat o to, aby se častěji doplňovaly chladničky a všechno vypadalo čerstvé. Nejen v osm hodin ráno, ale i v osm hodin večer, když lidé nakupují na cestě z práce. Další se budou starat o vzhled obchodu a zákazníky,“ podotkl generální ředitel Tesco Richard Brasher.

Britské Tesco zaměstná tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Pro britskou vládu je nabírání v Tescu dobrou zprávou. Nezaměstnanost jí totiž přidělává starosti. Už loni na podzim bylo bez práce přes milion Britů, tedy nejvíce za 15 let. „Myslím si, že musíme nabídnout mladým lidem i jiné možnosti. Ne všichni chtějí jít až na univerzitu. To prostě patří jen určité části z nich a ti další potřebují alternativní způsob,“ podotkl britský premiér David Cameron.

Tesco navíc chystá první nabídku akcií svojí realitní divize v Thajsku v hodnotě šest set milionů amerických dolarů. Kvůli tomu sloučilo všechny svoje thajské supermarkety a nákupní centra a akcie hodlá prodat investorům. Peníze z prodeje pak použije na další expanzi.