STEM/MARK: Důchodová reforma vzbuzuje v lidech nedůvěru

Praha - Tři čtvrtiny lidí se podle průzkumu agentury STEM/MARK obávají, že kvůli plánované důchodové reformě přijdou o peníze, které do systému léta vkládali. Některé z připravovaných změn vzbuzují pochybnosti také v řadách odborníků, například dobrovolnost spoření do soukromých fondů. Takřka dvě třetiny dotázaných navíc nechápou rozdíl mezi druhým a třetím pilířem důchodového systému, jednoho ze základních prvků připravované penzijní reformy. Zhruba stejný počet lidí má pocit, že o reformě není dostatečně informován. Experti dnes o reformě diskutovali na konferenci v Brně.

Výzkum podle autorů ukazuje, že většinová populace nemá zájem o aktivní hledání informací o důchodové reformě. Přestože zprávy o ní jsou k dispozici již několik měsíců, má pocit nedostatečné informovanosti 64 procent dotázaných.

Ovšem mezi ekonomicky aktivními obyvateli panuje přeci jen optimističtější názor. Dostatečnými informacemi podle průzkumu disponuje takřka polovina z nich. Rozdíl mezi druhým a třetím pilířem reformovaného důchodového systému však stále nechápe 69 procent dotázaných, v říjnu 2011 jich bylo ještě o pět procentních bodů více.

Podle mého názoru by pro mladší generace, to znamená řekněme lidi kolem pětatřiceti let a méně, měl být prostě ten druhý pilíř povinný, protože oni to budou, kteří budou nejvíce konfrontováni s tím poklesem státních důchodů," říká Jiří Rusnok z Asociace penzijních fondů.

Druhý pilíř důchodového systému je asi nejkontroverznější části chystané reformy. Lidé by se podle něj měli do pětatřiceti let rozhodnout, jestli tři procenta ze sociálního pojištění místo státu odvedou do soukromých fondů, kam budou muset přidat i další dvě procenta navíc.

Velká část lidí se na reformu příliš netěší. Většina z dotázaných předpokládá, že v souvislosti s penzijní reformou budou muset šetřit na důchod více než doposud. Skoro polovina se obává, že kvůli reformě je čeká pozdější odchod do důchodu.

Penzijní reforma navržená vládou a odsouhlasená parlamentem by měla začít platit v roce 2013. Vztahuje se zejména k lidem mladším 35 let. Druhý pilíř má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část příspěvků státu, které nyní platí do prvního pilíře na průběžné financování penzí.

Penzijní reforma
Zdroj: ČT24

Zákon o doplňkovém penzijním spoření má transformovat třetí pilíř důchodového systému, tedy stávající penzijní připojištění. Podle předlohy by svěřené příspěvky a majetek společností měly být odděleny tak, aby lidé o své úspory při případném bankrotu společnosti nepřišli. V současné době penzijní připojištění se státním příspěvkem využívá 64 procent lidí.

Průzkum se uskutečnil od 22. do 26. února, zúčastnilo se jej 555 lidí.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)