Se zkaženými a nekvalitními potravinami se roztrhl pytel

Praha - S téměř každým novým týdnem přichází alespoň jeden potravinový skandál. Zákazníci se tak už při nakupování hrozí toho, co si vlastně dávají do košíku. Situace je stejná už několik posledních let. Laboratoře veterinární správy tak mají napilno. Řeší jeden případ za druhým.

V obchodech s potravinami se celkem běžně objevují výrobky s přelepenými štítky, posypovou solí, na pultech se občas najde i zelenající maso. Vedle množících se nekvalitních surovin ale také stoupá důležitost kontrolorů. A to jak veterinárních, zemědělských, tak i potravinářských. Těm totiž může současná situace paradoxně prospět. „No, mě samotného překvapuje ten obrovský boom kontrolní činnosti. Já jsem si jist, že ty nešvary na trhu se nezrodily v tomto roce. Ty se nezrodily před měsícem, to je trvalý jev,“ vysvětlil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

Podle ministra zemědělství Bendla je kontrolorů zbytečně moc. Pohrozil proto, že ty méně důležité zruší, nebo sloučí dohromady. Ušetřit tak chce minimálně několik desítek milionů korun. „Kontrolní orgány s tím mají spíše více práce. Což sice na jednu stranu může znamenat jakousi legitimitu a oprávnění jejich existence. A třeba i navýšení jejich finančních prostředků,“ řekl agrární analytik Petr Havel.

Ministr se ke škrtům ve svém úřadu nechce zatím vyjadřovat s tím, že jejich návrh ještě není kompletní. Institucí nebo laboratoří, které mají za úkol kontrolovat kvalitu a zdravotní nezávadnost surovin a potravin je pod ministerstvem šest. Jejich počet by se podle informací České televize mohl snížit na polovinu

„Rozhodně nepovažujeme za šťastné jakékoliv slučování nebo omezování,“ dodala mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Posledním velkým problémem, který kontrolory zaměstnává, je odhalení desítek tun zkažených polských vajec v prášku. Ty se používaly i do různých vaječných směsí. Zatím není jisté, jestli se surovina nemohla dostat i do Česka.