Evropské aerolinie brojí proti emisním povolenkám

Praha - Přední evropské aerolinie a společnost Airbus brojí proti povinnosti kupovat emisní povolenky. Opatření platné od začátku roku považují za ekonomické riziko pro své podnikání. Podle Evropské unie má ale kritizovaná povinnost za cíl pouze chránit životní prostředí. Proti rozhodnutí Bruselu se už dříve ozvaly Spojené státy nebo Čína.

Seznam firem, kterým se nelíbí opatření omezující vypouštění skleníkových plynů, se pomalu, ale jistě rozrůstá. Nyní je na něm například Airbus, British Airways, Air France nebo německá Lufthansa. Na vině je opatření platné od začátku roku.

Všechny letecké společnosti, které letí z Evropy, prý musí dodržovat pravidla o emisích CO2. Brusel leteckým společnostem diktuje povinnost platit za 15 procent povolenek. Těm, které pravidla nesplní, je připravený rozdávat pokuty.

Druhý tábor tvrdí, že jde o opatření, které se ve výsledku promítne do cen letenek. Proti se už ozvaly i firmy sídlící mimo starý kontinent - v první řadě Čína. Unijní úředníci však o změně kritizovaného opatření zatím neuvažují.