Americké akcie už tři roky posilují, stáhnout dolů je však může drahá ropa

New York - Americké akcie posilují už tři roky a od března 2009 zdvojnásobily svoji hodnotu. Analytici ale upozorňují na rizika, která mohou jejich další růst ohrozit. Přesto si po dohodě řecké vlády se soukromými věřiteli mohou investoři na čas oddychnout. Neřízený bankrot Řecka prozatím nehrozí. Americká ekonomika pak už několik měsíců hlásí oživení.

Akcie na Wall Street završily třetí ziskový rok a situace na trzích se zdánlivě uklidnila. „Přispěla k tomu opatření centrálních bank, jako bylo kvantitativní uvolňování Fedu a teď, v poslední době, likviditní operace Evropské centrální banky,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš. 

Pozornost investorů se může brzy obrátit k dalším zadluženým zemím v čele s Portugalskem. Akciové trhy ale netrápí pouze státní dluhy. Velkou hrozbou jsou rostoucí ceny ropy. „V posledních pěti letech akcie oslabují, když ropa prudce zdražuje. Vysoké ceny této suroviny mohou navíc ohrozit americkou ekonomiku,“ tvrdí hlavní ekonom Credit Suisse Neal Soss. 

Americkou ekonomiku táhne dolů zdražování ropy

Američani by totiž platili víc za benzín a energie a nemohli by utrácet za jiné zboží. Firmy by tolik nevydělávaly, a to by vedlo k propadu akcií. Spojené státy tak pozorně sledují možný vojenský konflikt Izraele s Íránem, který by cenu ropy vyhnal na nové rekordy. „Každé 10procentní zdražení ropy stojí americkou ekonomiku 0,2 procentního bodu růstu HDP,“ dodává Soss. 

Americké akcie (zdroj: ČT24)

„Dá se počítat skoro s jistotou s růstem nad 150 dolarů za barel, možná i přes 200 dolarů za barel. Nejvíce by tím trpěla Čína, která je nejvíc závislá na dovozu ropy z regionu Perského zálivu,“ vysvětluje Mokráš. Odborníci přitom varují i před řadou dalších nejistot a rizik, které mohou ohrozit růst akcií. Mezi nimi je například hospodářské zpomalení Číny, růst inflace ve vyspělých zemích nebo přírodní katastrofa, jakou bylo loni na jaře zemětřesení a tsunami v Japonsku.